Kriptovalūta Latvijā vēl nav legalizēta, taču to plānots aplikt ar nodokli

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrija cenšas atvairīt virtuālās naudas kaitīgo ietekmi, tāpēc nolemts aplikt ar nodokli darījumos ar kriptovalūtu gūtos ieņēmumus.

RĪGA, 13. aprīlis — Sputnik. Latvijas Finanšu ministrija Saeimas Budžeta un nodokļu komisijas sēdē izvirzījusi ieteikumu attiecināt kapitāla nodokli uz darījumiem ar kriptovalūtu. Patlaban nodokļa likme sastāda 20%, vēsta Grani.lv.

Bitmonēta - Sputnik Latvija
Bitmonēta atkal palielinās cenā – jau 8,5 tūkstoši dolāru

Finanšu ministrijas pārstāve Astra Kaļāne pastāstīja, ka ar nodokli iespējams aplikt ienākumus no kapitāla, kas deklarēti brīdī, kad cilvēks, piemēram, pārdod kriptovalūtu. Nodoklis būs jāmaksā atbilstoši darījuma faktam.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atgādināja, ka pagaidām kriptovalūtas Latvijā nav likumīgs maksājuma līdzeklis, taču var funkcionēt kā maiņas līdzeklis.

Riski un regulējums

FKTK uzskaitīja ar kriptovalūtas darījumiem saistītos riskus – augsts risks, spekulatīvais "burbulis" un finanšu piramīdu rašanās.

Komisija norādīja: neskatoties uz to, ka patlaban Latvijā tikai viena banka piedāvā investīcijas finanšu instrumentos virtuālajās valūtās kā pamata aktīvu, iespējamo risku pārvaldes nodrošināšana uzdota visiem tirgus dalībniekiem. FKTK pārstāvji atzīmēja, ka nepieciešams adekvāti pārvaldīt ar kriptovalūtām saistītos riskus vismaz reģionālajā līmenī.

Savukārt jau 2018. gadā Eiropas Komisijai novērtē virtuālo valūtu tirgus regulējums ES un tā perspektīvas, izskatot jautājumu par papildu normu ieviešanu.

Savukārt kriptovalūtu tirgus regulēšanas jautājumus Latvijā jārisina speciālai darba grupai, kas izveidota ar premjerministra Māra Kučinska rīkojumu. Darba grupas locekļi apsvērs visus potenciālos kriptovalūtu tirgus riskus un priekšrocības valstī.

Piramīda vai īsta iespēja iedzīvoties bagātībā

Daudzi eksperti kriptovalūtas vērtē negatīvi. Piemēram, Latvijas Bankas speciālists Jānis Motivāns iepriekš paziņoja, ka kriptovalūta vienkārši ir finanšu piramīdas paveids, un par kriptovalūtu panākumu galveno iemeslu dēvēja cilvēku alkatību.

Mobilais tālrunis - Sputnik Latvija
Jauns vīruss liek viedtālruņiem meklēt kriptovalūtu

Arī Latvijas Finanšu ministrija ieteica būt piesardzīgiem ar virtuālo naudu. Finanšu tirgus politikas departamenta direktore Aija Zitcere atgādināja, ka kriptovalūta nav vispāratzīts norēķinu līdzeklis un uzsvēra, ka ar virtuālo naudu iespējams gan nopelnīt, gan – tikpat viegli – bankrotēt.

Taču, kad žurnāls Forbes sastādīja cilvēku reitingu, kam izdevies nopelnīt ar kriptovalūtām, starp 19 sekmīgiem virtuālajiem biznesmeņiem bija arī Latvijā dzimušais Valērijs Vavilovs – jaunuzņēmuma Bitfury dibinātājs. Viņa uzņēmums ir viens no lielākajiem kriptovalūtas operācijām paredzētas tehnikas ražotājiem.

Iepriekš Latvijas bitmonētu birža Globitex saņēma iespēju piešķirt klientiem starptautisko bankas konta numuru IBAN.

Ziņu lente
0