Mēs esam maza tauta: Kučinskis neatvērs darba tirgu

© REUTERS/Ints KalninsПремьер-министр Латвии Марис Кучинскис
Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Māris Kučinskis uzskata, ka Latvija vēl nav izsmēlusi savas darbinieku rezerves un atvērta darba tirgus apstākļos tā būs apdraudēta.

RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik. Bezatbildīgi atverot darba tirgu trešo valstu pilsoņiem, latvieši kā maza tauta būs apdraudēti, intervijā Latvijas radio pastāstīja premjers Māris Kučinskis.

Premjerministrs atzīmēja, ka pašlaik iespējams ievest tikai augsti kvalificētu darbaspēku, lai arī vietējās darba tirgus iespējas vēl nav izsmeltas. Taču bieži vien darba nav tur, kur cilvēki dzīvo, tāpēc jāpievērš uzmanība mobilitātei un jādodas tur, kur Latvijā ir darbs.

Zveinieks - Sputnik Latvija
Apstiprināts profesiju saraksts, kurās var piesaistīt ārzemniekus

Politiķis pauda viedokli, ka pašlaik nav iespējams apspriest lētā darbaspēka ievešanu, jo ir pašu rezerves. Ministru prezidents atzina, ka darbinieku pārkvalifikācijas programma vēl nestrādā tik labi, kā gribētos – liela daļa grib pārkvalificēties par tādu profesiju pārstāvjiem, kam nav pieprasījuma.

Premjers pieļāva,ka nākotnē par darba tirgus atvēršanu būs jādomā, taču pašlaik, ja Latvijas darba tirgus tiktu atvērts lētajam darbaspēkam no trešajām valstīm, nenostiprinot valodas jautājumus, "mēs kā maza tauta būsim zināmā mērā apdraudēti, tāpēc nepieciešami limiti un regulācija, jāatrod vidusceļš", klāstīja premjers.

"Nevar bezatbildīgi tikai tāpēc, ka nav cilvēku, vērt vaļā tirgu lētajam darbaspēkam," – skaidroja Kučinskis.

Aizvadītā gada decembrī Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs Normunds Ozols paziņoja, ka nepieciešams steidzami palielināt augsti kvalificēta darbaspēka pieejamību darba devējiem Latvijā, jo situācija kļūst aizvien saspringtāka: kvalificētu darbinieku vakanču skaits vairākkārt pieaudzis. Tomēr Kučinskis atteicies atvērt darba tirgu – pēc viņa domām, visas rezerves vēl neesot izsmeltas.

Ziņu lente
0