Ķīna devusi ASV stingru atbildi pret tirdzniecības kara pieteikumu

© GREG BAKER / AFPФлаг Китая
Флаг Китая - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Donalda Trampa cerības uz vieglu uzvaru tirdzniecības karā neattaisnojas: Ķīna nolēmusi nepaciest ASV patvaļību un ieviesusi nodevas preču importam no ASV. Tāda ir ĶTR atbilde pēc Vašingtonas noteiktā nodevu pieauguma.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. No 2. aprīļa Ķīna ieviesusi nodevas 128 preču importam no ASV — tāda ir atbilde uz ASV administrācijas lēmumu palielināt tarifus tērauda un alumīnija importam, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz ĶTR Finanšu ministriju.

"120 precēm, tostarp augļiem, nodeva sastādīs 15%, 8 precēm, tostarp cūkgaļai — 25%," — teikts FM paziņojumā. Resors atzīmējis, ka Ķīna atbalsta daudzpusējas tirdzniecības sistēmu, un pretpasākumi ir "taisnīgi un atbilst Pasaules tirdzniecības organizācijas principiem". Lēmums stājies spēkā no 2. aprīļa.

Запретный город в Пекине, Китай - Sputnik Latvija
Ķīnas Aizsardzības ministrija pārmet ASV iejaukšanos valsts iekšējā politikā

Iepriekš Ķīna ne vienu reizi vien brīdināja ASV nespert nepārdomātus soļus un ieteica atturēties no pasākumiem, kuri var pasliktināt dispusējās attiecības tirdzniecības nozarē. "Pretējā gadījumā ASV pašas iekritīs citiem izraktajā bedrē," — brīfingā atzīmēja ĶTR Komercijas ministrijas oficiālais pārstāvis Gao Čuhens.

"Mēs nevēlamies tirdzniecības karu, patlaban Ķīna aktīvi paplašina partnerattiecības visā pasaulē un cenšas radīt jaunu starptautisko attiecību modeli, kurā sadarbība ņem vērā visu valstu intereses un ir savstarpēji izdevīga," — viņš piebilda.

ĶTR Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Hua Čunins pastāstīja, ka Ķīna ir gatava risināt tirdznieciskās pretrunas ar ASV uz savstarpējas cieņas un līdztiesības pamata ar dialoga un konsultāciju palīdzību.

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja, ka 8. martā Donalds Tramps parakstīja rīkojumu par nodevu ieviešanu tērauda un alumīnija importam, kas stājās spēkā pēc 15 dienām. "Šodien es ieviešu nodevas ārvalstu tērauda un alumīnija importam, lai aizsargātu Amerikas nacionālo drošību. Mums būs nodeva 25% apmērā tēraudam un 10% — alumīnijam," — paskaidroja Tramps ceremonijā Baltajā namā.

Флаг Китая - Sputnik Latvija
Ķīna aicina Krieviju kopīgi pretoties Vašingtonas spiedienam

Viņš piezīmēja, ka ārvalstu ražotāju dempinga cenu rezultātā tika nodarīts kaitējums amerikāņu rūpniecībai. Tikai Ķīna vien mēnesī ražo tikpat daudz tērauda, cik ASV — gadā, atgādināja Tramps. "Ja negribat maksāt nodokli, pārnesiet fabriku uz ASV, un nodokļa nebūs," — viņš paziņoja.

Turklāt 29. martā ASV prezidents parakstīja memorandu "Par cīņu ar Ķīnas ekonomisko agresiju", kas ļauj ieviest ierobežojumus produkcijai no Ķīnas. ASV prezidents norādīja, ka Ķīnai tas varētu izmaksāt aptuven 60 miljardus dolāru. Tramps uzsvēra, ka nodevas ieviestas ar mērķi aizsargāt "Amerikas nacionālo drošību". 

Ziņu lente
0