Lietuva cer sadarboties ar ASV SDG piegādēs uz Latviju un Igauniju

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasSDG piegādēs
SDG piegādēs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turklāt, pēc Lietuvas enerģētikas ministra sacītā, pateicoties SDG terminālim Lietuva varētu kļūt par svarīgu ASV partneri gāzes eksportā uz citām Baltijas reģiona valstīm.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns Vašingtonā tikšanās laikā ar ASV Valsts departamenta sekretāra vietnieku enerģētikas jautājumos Denu Bruletu un ASV valsts sekretāra palīga vietnieku Džonu Makariku apsprieda valsts enerģētiskai drošībai svarīgus projektus, vēsta Sputnik Lietuva.

Tikšanās laikā Vaičūns atzīmēja, ka Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs nepieciešams palielināt gāzes piegādātāju daudzveidību, kuras ir stipri atkarīgas no Krievijas gāzes importa. Savukārt pateicoties esošajam Lietuvas SDG terminālim ir samazinātas gāzes importa cenas un nodrošināta alternatīva Krievijas gāzei gan Lietuvā, gan Latvijā un Igaunijā.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 в немецком порту Мукран - Sputnik Latvija
ASV Valsts departaments pielādē sankciju šauteni pret "Ziemeļu straumi 2"

"Augošā amerikāņu gāzes eksporta jauda, lētāk kļūstošās tehnoloģijas un līdz ar to samazinājušās SDG cenas no ASV, kā arī Lietuvas SDG termināla iespējas nodrošināt reģionu ar gāzi rada visus priekšnosacījumus tam, lai Lietuva kļūtu par pastāvīgu un svarīgu ASV partneri SDG eksportā," citē Vaičūna vārdus Lietuvas Enerģētikas ministrijas preses dienests.

Pēc ministra sacītā, gāzes eksportam ASV ir ne tikai ekonomiska, bet arī ģeopolitiska nozīme, jo reģionā attīstās SDG infrastruktūra, tiek veidots tirgus, īstenotas Lietuvas un Polijas un Igaunijas un Somijas gāzes savienojumu projekti. Turklāt šonedēļ Vācija paziņoja par SDG termināla celtniecības plāniem.

Vaičūns atzīmēja, ka, iepērkot gāzi no ASV, valstis ies pa enerģētiskās drošības stiprināšanas, nevis vājināšanas ceļu, kā tas būtu bijis pieslēgšanās gadījumā pie gāzesvada "Ziemeļu straume 2".

Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
"Gazprom" un Shell apsprieduši vienošanos par "Baltijas SDG"

Vašingtonā ministrs tāpat piedalījies Amerikas SDG Eksporta nedēļas pasākumos. Ar Kongresa pārstāvjiem notika sarunas par nepieciešamību stiprināt ES enerģētisko drošību, paplašinot SDG piegādātāju loku un aicinot amerikāņu SDG eksportētājus ienākt Eiropas gāzes tirgū.

Neskatoties uz visiem Viļņas paziņojumiem par sašķidrinātās gāzes iepirkumu izdevīgumu, to izmaksas netiek atklātas. Daudzi eksperti ir pārliecināti, ka SDG Lietuvai izmaksā daudz dārgāk, nekā Krievijas gāze, no kuras republikas varas iestādes vēlas atteikties politisku iemeslu dēļ.    

Ziņu lente
0