Latvijas bankām ir 14 dienas, lai izlemtu, kā "izdzīt" nerezidentus

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasВ хранилище банка
В хранилище банка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bankām, kurās ir liels skaits pie riska grupas piederošu klientu, divu nedēļu laikā jāizstrādā plāni sava biznesa restrukturizācijai.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) tikās ar visu Latvijā strādājošo banku pārstāvjiem un uzdeva divu nedēļu laikā izstrādāt restrukturizācijas pasākumus, kuras gaitā riskanto klientu skaitam ir jākrītas zem 5%, vēsta rus.tvnet.lv.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijas banka par 20 tūkstošiem eiro ir gatava padomāt par konta atvēršanu klientam

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola norādīja, ka ļoti īsā laikā ir būtiski jāsamazina ne tikai čaulas kompāniju apmērs, bet arī nerezidentu bizness kopumā. "5% — tas ir mērķis, līdz kuram jānonāk," — pauda ministre.

Viņa uzskata, ka bankām tas ir sāpīgi un smagi, taču tas nav neiespējams.

FKTK dati liecina, ka starp Latvijas banku klientiem ir 26 081 čaulas kompānija, tostarp divi Latvijas izcelsmes uzņēmumi. Kredītu apgrozījumā to daļa sastāda 36,57%.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēteris Putniņš paziņoja, ka marta vidū valsts pieprasīs no bankām samazināt nerezidentu apkalpošanas apjomu līdz 5%. Šī lēmuma pamatā ir skandāls, kurā bija iesaistīta ABLV Bank.

13. februārī ASV Finanšu ministrijas paspārnē esošais Finansiālo noziegumu novēršanas tīkls FinCEN paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanu un ierosināja bloķēt tās korespondenta kontus dolāros. FinCEN norādīja, ka ABLV Bank vadība esot uzpirkusi ierēdņus. Bankā šīs apsūdzības tika nosauktas par kliedzošiem apmelojumiem.

Eiro čemodānā - Sputnik Latvija
Borovkovs: ASV "aprok" bankas Latvijā, bet tā tikai noliec galvu

26. februārī akcionāru ārkārtas sēdē ABLV Bank pieņēma lēmumu par pašlikvidācju.

Vēlāk finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pēc tikšanās ar ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieku terorisma apkarošanas jautājumos Maršalu Billingsliju paziņoja, ka ABLV liktenis varētu gaidīt vēl desmit bankas Latvijā, kurās ir liels nerezidentu ieguldītāju skaits.

Latvijas finanšu ministre norādīja, ka Latvija un ASV ir vienisprātis par to, ka bankām Latvijā nopietni jāsamazina riskanto nerezidentu apkalpošanas bizness, turklāt ASV lika noprast, ka laika šiem pasākumiem nebūs daudz.

Ziņu lente
0