Kučinskis: jautājums par OIK tiks atrisināts jau šīs valdības laikā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdībā tiek apspriesta ekspertu grupas veidošana, lai risinātu jautājumu par atteikšanos no elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes.

RĪGA, 20. martā — Sputnik. Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis ir gatavs apspriest jautājumu par iespējām likvidēt elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmu, kas strauji sadārdzinājusi elektroenerģiju, viņš pastāstīja intervijā Latvijas televīzijas pārraidei "Rīta panorāma".

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Krišjānis Kariņš: jaunās elektrības subsīdijas ir "tautas slaukšana"

Kučinskis pastāstīja, ka patiesība atrodoties kaut kur pa vidam: bija argumenti arī par OIK sistēmas ieviešanu, un tagad tie ir arī par tās likvidāciju. Viņš pats nesaskata nākotni obligātā iepirkuma turpināšanai, taču pagaidām nav iespējams visiem uzreiz atņemt OIK atļaujas, un, spriežot pēc visa, process būs pakāpenisks.

Visa Latvenergo saņemtā peļņa tiks atvēlēta OIK samazināšanai, atgādināja premjers. Procesa ietvaros vienai Latvenergo TEC jau ir atcelts OIK atbalsts, otrai TEC to atņemt nevar, jo tam būtu pārāk lielas negatīvas sekas un strauji kristos Latvenergo vērtība.

Patlaban valdībā tiek apspriesta ekspertu grupas veidošana, lai risinātu jautājumu par OIK, lai visi punkti uz "i" tiktu salikti jau pašreizējās valdības laikā, apgalvoja premjers.

Iepriekš ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens debates Saeimā paziņoja, ka valdībai ir pēdējais laiks padomāt par OIK likvidāciju. Pēc viņa vārdiem, Ekonomikas ministrija drīz vien izsmels savas iespējas OIK sistēmas ierobežošanā.

Saules enerģijas elektrostacija - Sputnik Latvija
Ašeradens pret OIK: latviešu maki neiztur "zaļo" enerģiju

Politiķis norādīja, ka OIK finansēšanas pašreizējais modelis ir morāli bankrotējis un sabiedrība nav gatava to pieņemt. Viņš atgādināja, ka ES enerģētiskās politikas veidotāji aizvien skaļāk runā par atteikšanos no pārrobežu aizliegumiem, daudziem un dažādiem atbalsta mehānismiem un subsīdijām, kas kropļo tirgu.

Ministrs uzsvēra, ka "zaļās" enerģijas ieviešanai jāmeklē novatoriski, efektīvi un tālredzīgi lēmumi, kuru pamatā, iespējams, ir tirgus principi, nevis finansēšana ar iedzīvotāju maksājumiem.

Ašeradens aicināja premjerministru veidot augsta vietējā un starptautiskā līmeņa ekspertu grupu un iesaistīt tajā politiķus, lai apspriestu atteikšanos no OIK un veidotu tādu sistēmu, kas atbilstu sabiedrības interesēm.

Ziņu lente
0