Biznesa slēgšana Latvijā: 2018. gadā iespējams rekords

© Sputnik / Владимир ФедоренкоМужчина застегивает портфель
Мужчина застегивает портфель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Temps, kādā Latvijā notiek uzņēmum likvidācija, liecina, ka 2018. gads var kļūt par vēsturisku biznesa slēgšanas jomā.

RĪGA, 4. marts — Sputnik. Datu bāzes Lursoft apkopotā statistika liecina, ka 2018. gada janvārī un februārī likvidēto uzņēmumu skaits Latvijā divkārt pārsniedzis jaundibināto firmu skaitu, ziņo Baltnews.lv.

Daugavpils - Sputnik Latvija
Latvijā masveidā veras ciet uzņēmumi: gada laikā slēgti vairāk nekā 16 tūkstoši firmu

2018. gada pirmo divu mēnešu laikā reģistrēti 1852 uzņēmumi, likvidētas 3574 firmas. Ja tamlīdzīga dinamika saglabāsies, 2018. gads Latvijā varētu ieiet vēsturē biznesa slēgšanas jomā. Jāpiebilst, ka 2017. gadā tika slēgti 16 480 uzņēmumi, bet darbu sāka tikai 10 210 firmas.

Laika periodā no 1991. gada mazā biznesa jomā aktīvākais bija 1994. gads, kad darbu sāka 21 488 uzņēmumi, bet slēgtas tika vien 1188 firmas. Pat krīzes laikos – 2008. un 2010. gadā slēgto uzņēmumu skaits nepārsniedza jaundibinājumu skaitu.

Negatīvā dinamika pirmo reizi parādījās tikai 2016. gadā, kad tika nodibināti 11 206 uzņēmumu, bet likvidēti — 12 228.

Latvija un tīrais bizness Iepriekš

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) priekšsēdētājs Sergejs Fjodorovs pauda viedokli par to, ka uzņēmumu skaita samazināšanās tendence Latvijā saglabāsies. Viens no tās iemesliem ir agresīvā politika nodokļu jomā: nodokļu slodzes, pārliecīgās birokrātijas un neveselīgās uzņēmējdarbības vides dēļ Latviju pamet ne tikai jaunās kompānijas, bet arī jau pieredzējuši tirgus dalībnieki. Bieži vien uzņēmumi pārceļas uz Lietuvu un Igauniju.

Dizaina Tirgus - Sputnik Latvija
Jaunie latvieši vairāk vēlas uzsākt savu biznesu, nekā lietuvieši un igauņi

Uz jautājumu par to, vai valstī nav pārāk "piegrieztas skrūves" nodokļu jomā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) pavēstīja, ka lieli nodokļi ir iespēja attīrīt biznesu Latvijā, jo, pēc dienesta domām, tiek slēgti tikai fiktīvie uzņēmumi, kas dibināti, lai negodīgi cilvēki varētu izvairīties no nodokļiem.

Savukārt Fjodorovs atgādināja, ka starp 16 tūkstošiem uzņēmumu, kas likvidēti 2017. gadā, bija arī liels skaits dzīvotspējīgu firmu, kas nokļuva sarežģītā situācijā ekonomiskā stāvokļa dēļ un reāla atbalsta trūkuma rezultātā.

Fjodorovs ir pārliecināts, ka Latvija ir piemērota jaunu, talantīgu uzņēmēju startam, taču tālākajam biznesam tā neder.

Ziņu lente
0