Eksperts: Baltijas izstāšanās no BRELL draud ar elektroenerģijas cenu divkāršu kāpumu

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas, Lietuvas un Igaunijas atslēgšana no elektroenerģijas loka BRELL novedīs pie ekonomiskās katastrofas.

RĪGA, 28. februāris – Sputnik. Ekonomists, Krievijas Federācijas Prezidenta Tautsaimniecības un valsts dienesta akadēmijas eksperts Vladislavs Giņko uzskata, ka Baltijas izstāšanās no BRELL novedīs pie tās ekonomiskās katastrofas, raksta portāls iReactor.

"Eiropas Savienība finansē Baltijas valstu enerģētikas politiku, kas novedīs tās pie ekonomiskās katastrofas un pieejamās jaudas trūkuma – nevis fiziskā, bet ekonomiskā nozīmē," — pateica viņš. Giņko uzskata, ka aiziešana no elektroenerģijas loka novedīs pie enerģijas cenas kāpuma Lietuvas, Latvijas un Igaunijas vairumtirdzniecības tirgū 2-2,5 reizes.

"Sezonas faktors stimulēs strauju cenu kāpumu, savukārt enerģijas tarifi ar fiksēto vērtību galapatērētājam būs vai nu nepieejami, vai arī pārāk dārgi. Tas viss asi negatīvi ietekmēs šo valstu investīciju pievilcību, kā arī novedīs pie darba vietu skaita samazināšanās un bezdarba viļņa," — secināja Giņko.

Iepriekš puses vienojušās, ka galīgā politiskā vienošanās par Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizēšanu ar kontinentālo Eiropu caur Poliju starp Baltijas valstīm, Poliju un Eiropas Komisiju tiks panākta līdz šī gada jūnijam. Februāra sākumā kļuva zināms, ka Lietuvas elektroenerģijas padeves sistēmas operators Litgrid uzsāk transformatoru apakšstaciju "Ignalina" un "Utena" rekonstrukciju Lietuvas un kontinentālās Eiropas elektroapgādes līniju sinhronizēšanai. Par darbu veicējiem tika izraudzīts Zviedrijas un Šveices koncerns ABB un Lietuvas celtniecības kompānijas Kauno tiltai. Līgumu ar darbu veicējiem par kopējo summu 28,943 miljonu eiro apmērā Litgrid akcionāri plāno apstiprināt 26. februāra sanāksmē, paziņoja kompānija Viļņas fondu biržas informācijas sistēmā.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
ES un Krievija koordinēs Baltijas atslēgšanu no BRELL

Līdz 2021. gadam plānots pārmontēt vienu no lielākajiem transformatoriem no Ignalinas stacijas uz Utenu, kura jauda ir 330 kV, tādējādi paaugstinot elektroenerģijas padevi reģionā. Turklāt tiks atdalīti trīs integrētās līnijas, divas no kurām savienojas ar Latvijas Baltkrievijas EAL. Katru savienojumu varēs vadīt autonomā režīmā.

Krievija grasās pabeigt visus nepieciešamos pasākumus Baltijas valstu iziešanai no kopējās energosistēmas 2018. gada pirmajā pusē. Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks paziņoja, ka Kaļiņingradas apgabalā tiek būvēta nepieciešamā infrastruktūra reģiona enerģētiskās drošības nodrošināšanai.

Arī Baltkrievija paziņojusi, ka ir gatava Baltijas valstu iziešanai no enerģētiskā loka BRELL. Minska ir pārliecināta, ka šis lēmums neietekmēs Baltkrievijas energosistēmas darbu, taču varētu negatīvi ietekmēt pašu Baltiju avārijas izslēgšanās gadījumos.

Ziņu lente
0