Pavasara pirmajā dienā alkohols Latvijā kļūs dārgāks

© Foto : AlexTikhomirovКоньяк в бокалах
Коньяк в бокалах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputātu atbalstītā akcīzes nodokļa palielināšana alkoholam sāksies jau no 1. marta un varētu stipri ietekmēt alkoholisko dzērienu vērtību, alkohola tirgu un valsts budžetu.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Nodokļu reformas ieviešanas rezultātā, sākot ar 2018. gada 1. martu, ievērojami palielināsies alkoholisko dzērienu vērtība; Latvijas Alkohola nozares asociācija (LANA) brīdina, ka tas varētu novest pie nelegālās alkohola tirdzniecības tirgus aktivizēšanās, raksta Baltnews.lv.

2017. gada vasarā Saeimas deputāti atbalstīja grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", saskaņā ar kuriem Latvija palielināsies akcīzes nodokļa likmes alkoholam, degvielai un cigaretēm.

"Par alkoholisko dzērienu cenu pieaugumu tiek runāts arvien aktīvāk, tādēļ retajam būs paslīdējis garām fakts, ka, cerot iegūt papildus ienākumus valsts budžetā, strauji palielināta alkohola akcīzes likme. Šīs izmaiņas uzskatām kā ļoti lielu risku nelegālā alkohola tirdzniecības uzplaukumam Latvijā, pircējiem ar zemākiem ieņēmumiem meklējot citas dzērienu iegādes iespējas," — paziņoja LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

Vislielākais cenas pieaugums gaidāms stipro dzērienu segmentā (ap 40%) – degvīna pudeles cena varētu vidēji palielināties par 1,5 eiro. Vīna cena par pudeli varētu palielināties vidēji par nepilniem 15 eirocentiem. Puslitra alus pudeles cena vidēji palielināsies par 0,10 eiro. Stipro alkoholisko dzērienu cena (15 – 22 grādi) palielināsies vidēji par 0,25 eiro par vienu 0,75 litru iepakojumu.

"Šogad vairāki faktori ietekmēs dzērienu cenu; papildus akcīzes nodokļu kāpumam būtiski kāpušas arī stikla materiāla pārstrādes cenas, kas varētu palielināt produktu izmaksas un attiecīgi – cenu," — skaidro LANA valdes priekšsēdētājs Pāvels Fiļipovs.

Alus - Sputnik Latvija
Alus darītāji brīdina: akcīzes paaugstināšana iznīcinās nozari

Izmaiņas izjutīs ne vien patērētāji, bet arī tirgotāji, jo līdz 1. martam viņiem ir jāveic atlikušo alkoholisko dzērienu inventarizācija, nodokļu pārrēķināšana saskaņā ar jauno likmi, kā arī jānomaina cenu zīmes veikalu plauktos.

"Cenu kāpums ir pārāk straujš, kas var novest pie legālā tirgus samazināšanās. Šāds valdības lēmums ir neprātīgs, pat pārdrošs. Nodokļi par pārdotajiem alkoholiskajiem dzērieniem jau izsenis ir veidojuši būtisku daļu no kopējā valsts budžeta. Uzskatām, ka valsts varētu iekasēt daudz vairāk, ja akcīzes nodokļa kāpinājums alkoholam būtu tāds, kādu valdība solīja sākotnēji – sabalansēts un pakāpenisks. Diemžēl solīts makā nekrīt," — pārliecināts LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

"Neaizmirsīsim, ka pierobežas tirdzniecība tikai no līdzšinējās alkohola akcīzes un PVN nodokļa iekasēšanas ir nesusi vairāk nekā 40 miljonus eiro 2017. gadā," — piebilda Vītols.

Ziņu lente
0