Latvijā kritušies ekonomiskās brīvības rādītāji

CC0 / pixabay / Диаграммы
Диаграммы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā gadā pasliktinājušies 5 no 12 rādītājiem: īpašumtiesības, valdības godīgums, tiesu sistēmas efektivitāte, nodokļu slogs un tirdzniecības brīvība.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Latvija nokritusi no 20. vietas līdz 28. vietai ekonomiskās brīvības reitingā, ko sagatavo organizācija Heritage Foundation un avīze Wall Street Journal.

Pētījumā iekļautas 180 pasaules valstis, un visas Baltijas republikas zaudējušas pozīcijas salīdzinājumā ar aizvadīto gadu. Piemēram, Igaunija ieņēmusi septīto vietu (pērn tā bija 6. vietā), Lietuva — 19. vietu (bija 16. vietā).

Tāpat kā 2017. gadā, līdera pozīcijas ieņēmusi Honkonga, Singapūra, Jaunzēlande, Šveice un Austrālija. No sestās vietas šogad Igauniju pabīdījusi Īrija.

Флаг Латвии - Sputnik Latvija
Labāko valstu reitings: Latvija neko neietekmē

Šogad ekonomiskās brīvības līmenis Latvijā sastāda 73,6 punktus – par 1,2 procentpunktiem mazāk nekā pērn. Pasliktinājušies 5 no 12 rādītājiem: īpašumtiesības, valdības godīgums, tiesu sistēmas efektivitāte, nodokļu slogs un tirdzniecības brīvība.

Salīdzinājumā ar aizvadīto gadu Latvijā uzlabojušies valdības izdevumu, fiskālās veselības, uzņēmējdarbības brīvības, darba spēka, investīciju un monetārās brīvības rādītāji, bet finanšu brīvības rādītājs palicis nemainīgs.

Reģionālajā Eiropas reitingā Latvija ieņem 16. vietu, Igaunija – 3. vietu (pēc Šveices un Īrijas), bet Lietuva – 11. vietu. Visas Baltijas valstis ierindojušās starp 28 pasaules valstīm ar brīvu ekonomiku.

Ekonomiskās brīvības reitings tiek sastādīts kopš 1995. gada saskaņā ar 50 rādītāju analīzi četrās kategorijās.

Ziņu lente
0