Davosas forums tic Latvijai: reitingā tā apsteigusi Čīli un Panamu

© Sputnik / Вадим Жернов / Pāriet pie mediju bankasГрафик показателей
График показателей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas nav attīstītas ekonomikas valstu sarakstā, kā arī starp augošas ekonomikas valstu reitinga līderiem.

RĪGA, 23. janvāris — Sputnik. Latvija ierindojas ceturtajā vietā augošas ekonomikas valstu reitingā, ko sastādīja Pasaules ekonomikas foruma Davosā (PEF) eksperti.

Eiro - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija prognozē Latvijas ekonomikas izaugsmi

Pēdējais Iekļaujošās attīstības indekss (Inclusive Development Index; IDI) ir publicēts PEF vietnē

Ikgadējais reitings vērtē ekonomisko situāciju 103 pasaules valstīs, ņemot vērā 12 indikatorus. Starp tiem ir tādi faktori kā IKP pieaugums, iedzīvotāju nodarbinātības un produktivitātes pieaugums, mājsaimniecību vidējie ieņēmumi, kā arī uzkrājumu un demogrāfiskās slodzes apjoms, valsts parāda dinamika un vides piesārņojuma pakāpe. PEF eksperti uzsver, ka šāds aptverošs novērtējums labāk atspoguļo valsts ekonomiskās attīstības dinamiku nekā IKP.

Sakarā ar atšķirībām nabadzības līmeņa noteikšanā PEF eksperti sadalīja valstis divās grupās. Valstu ar attīstītu ekonomiku saraksta līderos ir Norvēģija, Islande un Luksemburga. Tām seko Šveice, Dānija, Zviedrija, Nīderlande, Īrija, Austrālija un Austrija.

Par attīstošos valstu līderi kļuvusi Lietuva. Otro vietu ieņēmusi Ungārija, trešo — Azerbaidžāna. Latvija ieņem ceturto vietu reitingā, turklāt republika parādīja aktīvāku dinamiku piecu gadu laikā starp visām indeksā minētajām valstīm. Tai seko Polija, Panama, Urugvaja, Čīle, Horvātija un Rumānija. Attīstības valstu sarakstu noslēdz Mozambika.

Московская биржа - Sputnik Latvija
Analītiķi nosauca Latvijas ekonomikas atgriešanās termiņus pirmskrīzes līmenī

Starptautiskās ekonomiskās organizācijas pēdējos gados piešķir īpašu vērtību iekļaujošajai vai sociāli orientētai ekonomikai. Būtībā valsts vietu reitingā IDI korelē ar nacionālā IKP līmeni uz vienu iedzīvotāju, taču vienīgi ekonomikas izaugsme nedrīkst dominēt pār iedzīvotāju dzīves kvalitātes jautājumiem un to ekonomisko aizsardzību, uzskata PEF eksperti.

Pasaules ekonomikas forums ar devīzi "Jaunas kopīgas nākotnes veidošana sadragātā pasaulē" tiks atklāta šodien Šveices pilsētā Davosā.

Ziņu lente
0