Latvija kļuvusi par lielāko elektroenerģijas eksportētāju Baltijas valstīs

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielais ūdens pieplūdums Daugavā nodrošina lielu elektroenerģijas izstrādi HES, kuras kopā ar Rīgas TEC nodrošina pieprasījumu tirgū.

RĪGA, 23. janvāris — Sputnik. Latvija ir lielākais elektroenerģijas eksportētājs Baltijas valstīs, ziņots AS Latvenergo vietnē.

Atbildot uz augsto tirgus pieprasījumu, Latvija turpina veiksmīgi eksportēt saražoto elektroenerģiju – šorīt plkst. 10:00 tie bija 832 MW. Īpaši intensīva izstrāde ir gan Daugavas hidroelektrostacijās, gan Rīgas termoelektrostacijās. 

Galvenais importētājs ir Lietuva: piegādes apjoms līdzinās pašā Latvijā patērētās elektroenerģijas apjomam. 22. janvārī Latvijā patēriņš bija aptuveni 1188 MW, pie tam TEC saražotais sasniedza 968 MW, bet HES saražoja 890 MW. Lietuva importējusi 1197 MW elektroenerģijas (ar patēriņu 1894 MW apmērā), bet Igaunija – 153 MW (ar patēriņu 1373 MW apmērā).

Elektroenerģijas apakšstacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija nodrošina sevi ar elektroenerģiju par 69%

Sakarā ar integrāciju Skandināvijas elektroenerģijas tirgū un pakāpenisku cenu izlīdzināšanos, vidējā elektroenerģijas cena Latvijā tuvojas Somijas līmenim, atzīmēja Latvenergo.

Augsta ūdens pietece Daugavā nodrošina arī augstu izstrādi Daugavas hidroelektrostacijās, kas līdz ar Rīgas termoelektrostacijām nodrošina tirgus pieprasījumu.

Iepriekš vēstīts, ka pērnajā gadā lietus nodrošināja ūdens līmeņa celšanos, tāpēc Latvijai izdevās pilnībā segt savu elektroenerģijas patēriņu. Laikā no janvāra līdz novembrim HES, TEC, koģenerācijas un vēja stacijas saražoja vairāk elektroenerģijas nekā visā 2016. gadā.

Ziņu lente
0