Analītiķi nosauca Latvijas ekonomikas atgriešanās termiņus pirmskrīzes līmenī

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasМосковская биржа
Московская биржа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
IKP rādītāji trešajā ceturksnī sniedz pamatu optimismam, apgalvo Agnese Buceniece.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Latvijas ekonomika sasniegs pirmskrīzes apjomus šī gada beigās, paziņoja Baltnews.lv Swedbank ekonomiste Agnese Buceniece. Analītiķe atzīmē, ka nacionālais IKP demonstrē straujāko izaugsmi kopš 2012. gada.

"Ekonomikas apjoms ir pavisam tuvu pirmskrīzes lielumam, ko sasniegsim gada nogalē. Tas gan ir prasījis veselus desmit gadus no krīzes sākuma," — paziņoja Buceniece.

Pēc viņas sacītā, gan pirmajā pusgadā, gan trešajā ceturksnī ekonomisko izaugsmi demonstrēja gandrīz visas ekonomikas nozares. Par autsaideri izrādījās finanšu sektors (-12%), kur negatīvu dinamiku turpina demonstrēt nerezidentu segments. Par izņēmumu kļuva arī lauksaimniecība (-3%), kur pievienotās vērtības samazināšanai ievērojamu ietekmi radīja ar lietus ūdeņiem applūdusī raža. 

Падение доллара - Sputnik Latvija
SVF pareģo jaunu pasaules ekonomisko krīzi

Vislielāko ieguldījumu ekonomikas izaugsmē veica celtniecība (+25%), transporta sektors (+10%) un pārstrādes rūpniecība (+8%), uzsver analītiķe. Turklāt galveno lomu ekonomiskās aktivitātes virzošajā spēkā tagad spēlē nevis eksports, bet iekšējais mājsaimniecību pieprasījums – patērēšana un investīcijas. Sildošais darba tirgus sekmē algu palielināšanos, uzlabojot ne vien iedzīvotāju labklājību, bet arī viņu vēlmi un iespējas tērēt. Tas atnesis labumu gan tirgotājiem, gan pakalpojumu sniedzējiem, kas saistīti ar atpūtu un izklaidēm. 

"Investīciju aktivitātes kāpumu veicināja Eiropas Savienības (ES) fondu raitāka ieplūde, kas gan joprojām vēl atpalika no plāna, kā arī lielu tirdzniecības centru būvniecība (IKEA, "Akropole"). Pēc grūtībām pērn būvnieki šogad izjūt spēju pasūtīju pieaugumu," — atzīmēja Buceniece.

Pēc speciālistes domām, iekšējā pieprasījuma pieaugums rada labvēlīgu augsni importa izaugsmei. Neskatoties uz to, kaut arī eksporta dinamika ir kļuvusi lēnāka, salīdzinot ar pirmo pusgadu, tomēr joprojām priecē, nodrošinot izaugsmi pārstrādes rūpniecībā un transporta sektorā. Kā uzsver analītiķe, tieši eksportam ir jākļūst par IKP izaugsmes panākumu pamatu ceturtajā ceturksnī ar ārējā pieprasījuma labvēlīgo nosacījumu. Tai pašā laikā nedrīkst cerēt uz investīcijām un iekšējo patēriņu, kuri tikai uzņem apgriezienus.

Ceturtajā ceturksnī ekonomiskās izaugsmes temps mazliet samazināsies, apstājoties apmēram pie 5% atzīmes, uzskata Buceniece. Taču kopumā gada laikā ekonomiste sagaida reālu IKP pieaugumu apmēram par 4,7%.

Ziņu lente
0