Latvijas mežu pārdos par simtiem miljoniem eiro

CC0 / pxhere / Сосны
Сосны - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no lielākajiem un veiksmīgākajiem mežsaimniecības privātuzņēmumiem Latvijā SIA Bergvik Skog gatavojas darījumam, ar vērtību līdz pat 200 miljoniem eiro.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Vienas no lielākajām zviedru mežsaimniecības Bergvik Skog AB akcionāri nolēmuši sadalīt uzņēmumu, darījuma summa varētu sastādīt no 150 līdz 200 miljoniem eiro, vēsta Вaltnews.lv.

Bergvik Skog ir lielākais ārvalstu mežsaimnieks Latvijā, tā īpašumā atrodas vairāk nekā 100 tūkstoši hektāri meža, no kuriem divas trešdaļas atrodas Latgalē.

Meža ugunsgrēks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nedēļas laikā Latvijā izdeguši vairāk nekā 26 hektāri meža

Bergvik Skog akcijas pieder Somijas un Zviedrijas mežrūpniecības kompānijai Stora Enso AB (49% akciju), zviedru holdinga kompānijai FAM AB (15%), zviedru apdrošināšanas kompāniju grupai Lansforsakringar (15,1%), iepakošanas papīra ražotājam BillerudKorsnas AB (5%), zviedru pensiju apdrošināšanas apvienībai Kapan Pensioner (5%) un zviedru pensijas sistēmas amortizācijas fondam 3:e AP-fonden (4,9%).

Šobrīd spēkā esošais ilgtermiņa līgums par koksnes piegādi starp Bergvik Skog un lielākajiem akcionāriem tika noslēgts pirms 15 gadiem un beidzas 2018. gadā. Šajā laikā uzņēmums pierādījis sevi kā vienu no veiksmīgākajiem un efektīvākajiem Zviedrijā un Latvijā.

Tagad kokapstrādes kompāniju īpašnieki nolēmuši sadalīt iepriekš apvienotās mežsaimniecības Zviedrijā, no jauna iekļaujot tos savu uzņēmumu sastāvā, savukārt pensiju fondi plāno izveidot atsevišķas mežsaimniecības kompānijas.

Šāds lēmums ir saistīts ar to, ka meža sektorā arvien vairāk uzmanības velta bioekonomikai, tādēļ kokapstrādes rūpniecības nozare vēlas nodrošināt sevi ar stabilām resursu piegādēm ilgtermiņa perspektīvā.

Bergvik Skog gala vienošanās pagaidām nav pieņemta, taču plāni paredz sadalīšanas pabeigšanu 2018. gada pirmajā pusē.

Ziņu lente
0