Līdz 260 eiro gadā: mikrouzņēmumu darbiniekus gaida jauns nodoklis

© pixabayЗаполнение налоговой декларации, архивное фото
Заполнение налоговой декларации, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima apstiprinājusi Labklājības ministrijas sagatavotos valsts sociālās apdrošināšanas likuma grozījumus.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Mikrouzņēmumu darbiniekiem un saimnieciskās darbības veicējiem nāksies papildus maksāt 258 eiro gadā par medicīnisko apdrošināšanu, vēsta Dienas Bizness.

Jaunie grozījumi paredz, ka veselības apdrošināšana uz mikrouzņēmumu darbiniekiem neattiecas.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Finanšu ministre atzīst, ka šogad paveikto sabojāja "deputātu kvotas" un izmaiņas mikrouzņēmumu regulējumā

Tas nozīmē, ka šo uzņēmumu darbiniekiem nākamgad nāksies maksāt par apdrošināšanu 1% minimālās algas – 51,6 eiro gadā. Likumprojekts paredz medicīniskās apdrošināšanas likmes pieaugumu: 2019. gadā tā sasniegs jau 3% minimālās algas, bet 2020. gadā – 5%. Laikā no 2018. līdz 2020. gadam plānotais minimālās algas apmērs ir 430 eiro, tātad 2019. gadā nāksies maksāt jau 12,90 eiro mēnesī (154,8 eiro gadā), bet 2020. gadā — 21,5 eiro mēnesī (258 eiro gadā).

Taču pat bez sociālajām iemaksām visiem Latvijas iedzīvotājiem būs pieejams minimālais medicīnas pakalpojumu apjoms: neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi, sabiedriski bīstamu slimību (tostarp psihiskās saslimšanas un tuberkuloze) ārstēšana, kā arī nepieciešamo dokumentu noformēšana.

Patlaban mikrouzņēmumu maksimālais apgrozījums Latvijā sasniedz 100 tūkstošus eiro, maksimālā alga – 720 eiro mēnesī. Šādiem uzņēmumiem paredzēts vienkāršots nodokļu nomaksas princips, mikrouzņēmumu nodokļa vienotā likme no 2017. gada noteikta 15% apmērā no apgrozījuma, bet uzņēmumiem ar nelielu apgrozījumu (līdz 7 tūkst. eiro gadā) – līdz 12%.

Ziņu lente
0