Kāpēc pasaules tirgos dolāra kurss turpina sarukt: ko gaidīt no "amerikāņa"

CC BY 2.0 / Images Money / DollarАмериканский доллар
Американский доллар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas notiek ar amerikāņu valūtu: valūtas tirgus dalībnieki seko katrai ASV dolāra svārstībai.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Pēdējā laikā ASV dolāra uzvedība likusi satraukties valūtas tirgus dalībniekus. Aizturot elpu, visi gaidīja, un novēroja "amerikāņa" svārstības, ziņo Sputnik Moldova.

Amerikas ekonomikas dinamika liecina par tālāku nepieciešamību paaugstināt ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) bāzes procentu likmi, pirmkārt, lai nodrošinātu darba tirgus un cenu stabilizāciju. Tāda bija galvenā tēze monetāra regulatora vadītājas Dženetas Jellenas divas dienas ilgajā uzrunā Kongresā. Federālās rezerves vadītāja paziņoja senatoriem, ka FRS bilances samazināšana sāksies jau šogad.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Kā Latvijai cauri plūst 1% visas pasaules dolāru darījumu

ASV FRS oficiālajā mājaslapā publicētā ziņojumā Jellena atzīmē, ka "FRS federālā komisija gatavojas pakāpeniski samazināt Federālās rezervju sistēmas vērtspapīru aktīvus, samazinot galveno maksājumu reinvestēšanu, ko tas saņem no vērtspapīriem". "ASV IKP saskaņā ar inflāciju šobrīd palielinājies tikai par 1% —1,5% 2017. gada pirmajā ceturksnī. Nav zināms, kā un cik inflācija reaģēs uz izmaiņām ASV ekonomikā," — teikts dokumentā.

Investori bija pārsteigti par Jellenas teikto, kura, iespējams, atstās savu amatu jau 2018. gadā. Tiesa, 26. jūlijā notikušajā Federālās rezerves sistēmas sēdē izskanējušo tirgus dalībnieki uztvēra kā signālu saglabāt likmi līdzšinējā līmenī. Šobrīd šis rādītājs sasniedz 1% —1,25%, iepriekš martā likme tika mainīta no 0,5% —0,75% uz 0,75%, —1% gadā.

Eksperti norāda, ka aktīvu samazināšana FRS bilancē diez vai varētu negatīvi ietekmēt brīvas likviditātes apjomu pasaules tirgus mērogos. Pašreizējā ekonomiskā konjunktūra paredz nelielu likmju paaugstināšanu. Ekonomisti norāda, ka, visticamāk, tirgus bija gaidījis stingrāku Jellenas paziņojumu. Pēc dažu analītiķu prognozēm, FRS jūlija sēdē likme netiks mainīta, taču līdz šā gada beigām iespējams kārtējais pieaugums par 25 bāzes punktiem.

Kalkulators. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā tiek prognozēta ekonomikas izaugsme

Kopš nedēļas sākumā investori gaidīja Jellenas paziņojumu. Tagad dalībnieki pievērsīs arī lielāku uzmanību ASV darba tirgus statistikai, taču amerikāņu nacionālā valūta jau vājināja pozīcijas pēc ziņām par Federālās rezerves bilances samazināšanu. "Nedrošie" Jellenas komentāri ceturtdien, 13.jūlijā devuši iespēju nostiprināties dažām valūtām attiecībā pret dolāru. Eksperti uzsvēra, ka tirgus reakcija pec FRS vadītājas runas bija mēreni pozitīva.

Galvenie fondu indeksi Eiropā un ASV uzrādījuši pieaugumu. Amerikas valsts parāda ienesīgums mainījās ļoti ierobežoti.

Ziņu lente
0