Par Nobela prēmiju literatūrā dāvanu saņēmuši visi Vroclavas iedzīvotāji

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasОльга Токарчук
Ольга Токарчук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz nedēļas beigām poļu Vroclavas iedzīvotāji var izmantot sabiedrisko transportu par brīvu – ja uzrādīs Nobela prēmijas laureātes Olgas Tokarčukas grāmatu.

RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Vroclavas sabiedriskā transporta pasažieriem, kuri pa ceļam lasīs Olgas Tokarčukas grāmatas, atļāva nemaksāt par braukšanu līdz nedēļas beigām, vēsta RIA Novosti.

Ceturtdien zviedru akadēmija paziņoja 2018. un 2019. gada Nobela prēmijas laureātus literatūrā, par kuriem kļuva poliete Tokarčuka un austrietis Peters Handke.

"Mēs ļoti lepojamies ar mūsu burvīgās pilsētas iedzīvotājas balvu. Mūs pārņem milzīgs prieks. Par godu šim, lai kopā nosvinētu Olgas veiksmi, ar Vroclavas mēra Jaceka Sutrika rīkojumu katrs, kuram līdzi būs viņas sarakstīta grāmata, brauks sabiedriskajā transportā par brīvu līdz nedēļas beigām," teikts vietējās administrācijas Facebook paziņojumā.

Varšavas grāmatu veikalos ir izpirkuši visas Tokarčukas grāmatas.

"Kopš vakardienas ir baisa ažiotāža. Olga Tokarčuka arī iepriekš bijusi populāra autore, mums bija viņas grāmatas rezerves, taču vakar notika kaut kas neparasts pieprasījuma ziņā," pastāstīja kāda populāra tīkla grāmatu veikala darbinieks.

Viņš nodemonstrēja RIA Novosti korespondentam divas Tokarčukas grāmatas, taču atzinās, ka pārdot tās nevarot – grāmatas jau ir pasūtītas un apmaksātas.

"Cilvēki tik nāk un nāk. Viņi prasa "vismaz kaut ko" no Olgas Tokarčukas darbiem. Agrāk populārāki bija tādi darbi, kā "Grāmatas cilvēku ceļš", "Skrējēji", bet tagad prasa "vismaz kaut ko"," piebilda viņš.

Izlasīt kādu no Tokarčukas grāmatām apsolījis arī Polijas kultūras ministrs Petrs Gļinskis, kurš iepriekš publiski runāja par to, ka nespēja izlasīt līdz galam nevienu viņas daiļdarbu.

Tokarčuka ir divpadsmitais Polijas Nobela prēmijas ieguvējs un piektais Nobela prēmijas literatūrā laureāts: pirms viņas prēmiju saņēma Henriks Senkevičs, Vladislavs Reimonts, Česlavs Milošs (dzimis mūsdienu Lietuvas teritorijā) un Vislava Šimborska.

Ziņu lente
0