Vējonis cer, ka Latvijas Dziesmu un deju svētki izskanēs pa visu pasauli

© Sputnik / Sergey MelkonovВыступление детского танцевального коллектива на стадионе "Даугава" в преддверии Праздника песни и танца
Выступление детского танцевального коллектива на стадионе Даугава в преддверии Праздника песни и танца - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis atklājis XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētkus. Tos viņš uzskata par valsts nacionālās identitātes daļu.

RĪGA, 2. jūlijs — Sputnik. Rīgā svētdienas vakarā sākās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētku nedēļa. Oficiālajā atklāšanas pasākumā tika godināti 48 virsdiriģenti un goda diriģenti, kā arī mākslinieciskie vadītāji, vēsta Mixnews.lv.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, uzrunājot svētku dalībniekus, pauda, ka caur laikiem un paaudzēm Latvija nesusi tai pašu dārgāko – dziesmu, deju un brīvību. Viņš klātesošajiem novēlēja būt stipriem un vienotiem, kā arī godam nest Latvijas karogu, tautas tērpus un lepni pārstāvēt ne tikai savu pilsētu un novadu, bet arī valsti.

Prezidents pauda cerību, ka svētku nedēļa Latvijā pārvērtīsies par visas tautas svētkiem, kas atbalsosies visā pasaulē, un pašu Latviju iedvesmos uz vēl vienu neatkarības simtgadi.

"Šie Vispārējie Dziesmu un deju svētki ir skaistākā dāvana mūsu Latvijas simtgadē. Šī dāvana pulcēs kopā dažādas paaudzes un stiprinās mūsu garu. Novēlu, lai mēs ikviens sevī justu piederību Latvijai un varētu lepni teikt: "Es esmu Latvija!"," – pauda Vējonis.

Par to, ka XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI deju svētki veltīti Latvijas simtgadei, atgādināja kultūras ministre Dace Melbārde. Viņa atzīmēja, ka šie svētki kļūs par spēcīgākajiem notikumiem valsts simtgadei veltīto notikumu virknē.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ka neatkarīgā Latvija dibināta ar dziesmu un ar dziesmu tā atguvusi brīvību.

Savukārt premjerministrs Māris Kučinskis atzīmēja, ka gājienā piedalījušies 45 tūkstoši dalībnieku no visas valsts.

Шествие в национальных костюмах в День восстановления независимости Латвии - Sputnik Latvija
Dziesmu svētki paralizēs Rīgu

Svētku dalībnieku gājiens sākās Rīgā 11. novembra krastmalā un veda līdz Skonto stadionam, kur notika atklāšanas pasākums.

Iepriekš vēstīts, ka Rīgas pašvaldība ieguldījusi svētku organizācijā vismaz 1,5 miljonus eiro. Rīgas vicemērs, Dziesmu un deju svētku Rīgas domes rīcības komitejas vadītājs Andris Ameriks pastāstīja, ka līdzekļi veltīti skolu pielāgošanai svētku dalībnieku izmitināšanai, pilsētas rotājumam, transporta izdevumu segšanai, kostīmu restaurēšanai un citiem tehniskiem jautājumiem. Pasākumā piedalās 322 kolektīvi.

Ziņots arī par drošības pasākumiem Dziesmu svētku laikā – svētku dēļ daudzu policistu atvaļinājumi tika pārcelti.

Jāpiebilst, ka biļetes uz Dziesmu un deju svētku galvenajiem pasākumiem izpārdotas 3. martā dažu stundu laikā. Sinoptiķi sola mainīgu laiku visā svētku nedēļā.

Ziņu lente
0