Eiropas Parlamentā demonstrēta filma "Sobibora"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc EP deputāta Miroslava Mitrofanova iniciatīvas Eiropas Parlamentā demonstrēta Konstantīna Habenska režijas debijas filma - "Sobibora", kas veltīta sacelšanās notikumiem nacistu nāves nometnē.

RĪGA, 8. jūnijs — Sputnik. Režisora Konstantīna Habenska kinolente "Sobibora" demonstrēta Eiropas Parlamentā, pavēstīja RIA Novosti.

Habenska filmas pamatā ir reāli notikumi — tā vēsta par vienīgo Otrā pasaules kara vesture veiksmīgo sacelšanos nacistu nāves nometnē "Sobibora", ko vadīja padomju virsnieks Aleksandrs Pečorskis.

"Šajā filmā runa ir par traģiskiem un unikāliem notikumiem nometnē "Sobibora" Otrā pasaules kara gados. Nāvei lemtie upuri spēja organizēties, pārvarēt sevi un savas bailes un sakaut ienaidnieku, izglābt dzīvības," — žurnālistiem pastāstīja EP deputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs, kurš ierosināja demonstrēt filmu Briselē.

Viņš pastāstīja, ka demonstrācijas organizācija nebija sarežģīta, jo tamlīdzīgu pasākumu rīkošanā EP sniedz atbalstu — tam ir sabiedriska nozīme.

"Cits jautājums ir tāds, ka loģistika bija ļoti sarežģīta, jo mēs uzaicinājām noskatīties filmu aptuveni 180 cilvēkus, kuru vidū bija ari krievi no Beļģijas un Nīderlandes, ebreju pārstāvji Briselē," — piebilda politiķis.

Zāle, kurā demonstrēja filmu, bija pilna. Pēc filmas tajā iestājās klusums, pēc tam atskanēja aplausi. Šķita, ka dažu skatītāju acīs parādījušās asaras.

"Tā ir filma par ciešanām… tā ir filma par gara spēku, par pārvarēšanu," — Mitrofanovs uzrunāja publiku.

Filmas pirmizrāde notika 23. aprīlī Varšavā. Krievijā tā pirmo reizi tika demonstrēta 24. aprīlī Pečorska dzimtenē — Rostovā pie Donas. "Sobibora" demonstrēta arī Vašingtonā, ANO ēkā Ņujorkā un Eiropas Padomē Strasbūrā. Nomā Krievijā filma nonāca 3. maijā.    

Ziņu lente
0