Latvija un Krievija turpina dialogu par karavīru kapiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник Воинам-освободителям Риги
Памятник Воинам-освободителям Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Latvijas starpvaldību komisijas apspriedē tika lemts par Latvijā esošo padomju karavīru apbedījumu remontu un atjaunošanu. Šos jautājumus risinās vietējās pašvaldības.

RĪGA, 15. decembris – Sputnik. Krievijas un Latvijas starpvaldību komisijas apspriedē Rīgā uzklausīja karavīru kapu monitoringa rezultātus un noteica apbedījumu saraksta un kareivju sarakstu precizēšanas kārtību.

Par jauno vienošanos žurnālistiem pastāstīja Krievijas delegācijas vadītājs Aleksandrs Kiriļins. Pēc viņa vārdiem, Latvija uzskata, ka remonta un atjaunošanas darbu apjoms un kārtība jāizvērtē kopīgi, izskatot katru konkrēto apbedījumu vietu. Latvija jau ieteikusi vietējo pašvaldību iestādēm risināt padomju karavīru kapu saglabāšanas jautājumus.

Министерство иностранных дел Латвийской республики - Sputnik Latvija
Latvijas ĀM komentēja PSRS jūrniekiem veltīto pieminekļa demontāžu

Pirms remonta un atjaunošanas darbu sākuma tiks precizēti apbedīto karavīru saraksti, turklāt nepieciešamības gadījumā sarakstu grozījumi tiks veikti darbu gaitā.

Komisijas sēdē puses apsprieda ekshumācijas un apbedījumu pārnešanas saskaņošanas procedūru. Nāksies vienoties arī par iespēju apvienot dažus apbedījumus. Nākamā komisijas sēde notiks Maskavā.

Karavīru apbedījumu komisija strādā, taču turpinās strīdi par pašu padomju karavīru kapu, masu apbedījumos novietoto memoriālu un atbrīvotājiem veltīto pieminekļu pastāvēšanu Latvijā.

Šī gada septembrī Latvijas Saeima noraidīja petīciju, kurā tika lūgts nojaukt pieminekli Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem. Ārlietu ministrija atgādināja petīcijas autoriem, ka ar Krieviju noslēgts līgums par pieminekļu saglabāšanu. Vienlaikus ministrija atļāva nojaukt pieminekli Limbažos, kas veltīts 1941. gadā cīņās par pilsētu bojā gājušajiem padomju jūrniekiem.

Uzvaras piemineklis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Jautājums par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa nojaukšanu ir slēgts

Acīmredzot arī turpmāk gaidāmi uzbrukumi Rīgā uzstādītajam piemineklim Atbrīvotājiem, piemēram, nekādi nevar nomierināties nacionālistiskās organizācijas "Daugavas vanagi" Limbažu nodaļas vadītājs Gunārs Grīnbergs. Viņam par lielu neapmierinātību rīdzinieki vēl joprojām ik gadus 9. maijā svin Uzvaras dienu pie šī pieminekļa.

Savukārt Aleksandrs Kiršteins, Latvijas Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības, paziņojis, ka Rīgā būtu jāuzstāda piemineklis nacistu kareivjiem. Atbildot uz šo ierosinājumu, Rīgas mērs Nils Ušakovs ieteica viņam atbrīvoties no paraduma iedzert no rīta un dzērumā apmeklēt sociālos tīklus.

Ziņu lente
0