Krievija izstājas no Atvērto debesu līguma

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasСамолёт авиационного наблюдения Ту-214ОН ("Открытое небо")
Самолёт авиационного наблюдения Ту-214ОН (Открытое небо) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija izvirzīja korektus, Līguma fundamentālajām nostādnēm atbilstošus ierosinājumus ar mērķi saglabāt ADL. Diemžēl ASV sabiedrotie tos neatbalstīja.

RĪGA, 16. janvāris — Sputnik. Krievija iniciējusi Atvērto debesu līguma laušanas procedūru, informēja valsts Ārlietu ministrija.

Diplomāti paskaidroja, ka ASV lēmums ar sadomātu ieganstu izstāties no vienošanās ir pārkāpis līguma dalībnieku interešu līdzsvaru un negatīvi ietekmējis ADL lomu, kam sākotnēji bija jābūt "uzticības un drošības stiprināšanas instrumentam".

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Lavrovs apsolījis stingrus pasākumus, ja ADL dalībnieki nolems iztapt ASV

"Krievija izvirzīja korektus, Līguma fundamentālajām nostādnēm atbilstošus ierosinājumus ar mērķi saglabāt ADL dzīvotspēju jaunajos apstākļos. Ar nožēlu konstatējam, ka tie nav guvuši ASV sabiedroto atbalstu," informēja Krievijas ĀM.

Ziņojumā uzsvērts, ka Maskava pieņēmusi lēmumu izstāties no līguma, ņemot vērā progresa trūkumu, novēršot traucēkļus līguma darbībā jaunajos apstākļos.

Pēc visu ar izstāšanos no līguma saistīto valsts iekšējo procedūru noslēguma Maskava nosūtīs informāciju depozitārijiem, vēsta RIA Novosti.

Atvērto debesu līgums

Atvērto debesu līgums parakstīts 1992. gadā. Tas bija viens no pasākumiem uzticības stiprināšanai Eiropā pēc aukstā kara. Vienošanās ir spēkā no 2002. gada un ļauj dalībvalstīm atklāti vākt informāciju viens par otra bruņotajiem spēkiem un pasākumiem. Līgumā piedalījās 34 valstis. Maija beigās ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Savienotās Valstis no tā izstājas. Vašingtona apgalvoja, ka lēmums pieņemts pēc vairākkārt konstatētiem ADL pārkāpumiem no Krievijas puses.

Cita starpā ASV apsūdzēja Maskavu par to, ka tā izmantojot ADL kā "militāro spaidu" instrumentu. Krievija šādus apgalvojumus atspēkoja. Pērnā gada 21. novembrī ASV noslēdza izstāšanās procedūru.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs konstatēja, ka Vašingtonas lēmuma rezultātā līgums zaudē dzīvotspēju.

Ziņu lente
0