"Klusē, spītīgi klusē". Maskava sašutusi par to, kā ES aizstāv Latviju

© Foto : МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Briselei laiks nopietni padomāt par to, kas notiek Latvijā: eirointegrācija, kuras mērķis ir samierināt Eiropas tautas, patiesībā izvēršas par citādi domājošo tiešu apspiešanu, kultūras un valodas daudzveidības pārkāpumiem.

RĪGA, 18. decembris – Sputnik. Krievija joprojām aicina pielikt punktu vārda brīvības pārkāpumiem Latvijā, taču starptautiskās organizācijas joprojām klusē – tā ir īsta savstarpēja sazvērestība, Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja savā brīfingā.

Diplomāte atzīmēja, ka situācija ar krievvalodīgajiem žurnālistiem Latvijā prasa detalizētu izmeklēšanu.

"Mēs no jauna konstatējam, ka starptautiskās tiesībsargājošās organizācijas klusē, spītīgi klusē (un, acīmredzot, dara to apzināti) par Latvijas varasiestāžu kārtējo izlēcienu pret preses un krievu valodas brīvību," uzsvēra Zaharova.

Организация по безопасности и сотрудничеству в Европе - Sputnik Latvija
Krievija ierosinās EDSO jautājumu par Baltnews un Sputnik žurnālistu kriminālvajāšanu

Viņa atgādināja, ka 3. decembrī VDD organizēja kratīšanas, izņēma tehniku, aizturēja un nopratināja virkni krievvalodīgo žurnālistu. Visi aizturētie ir starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa", kuras ietvaros strādā portāli Baltnews un Sputnik ārštata darbinieki.

Žurnālistiem izvirzītas apsūdzības saskaņā ar Latvijas Krimināllikuma 84. pantu – par Eiropas Savienības sankciju režīma pārkāpšanu. Pēc nopratināšanas žurnālistiem aizliegts pamest valsti. Viņiem var draudēt sods – no naudas soda līdz brīvības atņemšanai.

"Neskatoties uz mūsu publiskajiem aicinājumiem tikt skaidrībā ar situāciju un Krievijas diplomātisko pārstāvniecību vadības sarunām atbilstošajās struktūrās un starptautiskajās organizācijās, minētās situācijas apspriešanu EDSO pastāvīgajā padomē, mēs neesam ieraudzījuši oficiālu vērtējumu šim nepieklājīgajam vārda brīvības pārkāpumam," konstatēja M.Zaharova.

"Mēs no jauna aicinām starptautiskās organizācijas, kuru specialitāte ir žurnālistu un vārda brīvības aizsardzība, objektīvi novērtēt notiekošo," piezīmēja Krievijas ĀM pārstāve.

Diplomāte uzskata, ka Latvijas mēģinājumi skaidrot notiekošo nav pārliecinoši.

"Tie nav pārliecinoši tāpēc, ka nav iespējams attaisnot tumsonību. Atsauces par to, ka autoru, kuri sadarbojas ar Baltnews un Sputnik, kriminālvajāšana it kā esot saistīta ar Eiropas Savienības vienpusējām neleģitīmajām individuālajām restrikcijām pret starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu... Pat kauns to visu atkārtot," atzina Zaharova.

Viņa piezīmēja, ka vēl lielāks kauns ir par kolēģiem Latvijā, kuri, aizbildinoties ar tām pašām "sankcijām", aizlieguši holdinga Russia Today kanālu retranslāciju, - Dmitrijam Kiseļovam nav nekāda sakara ar telekanāliem.

"Vienlaikus mūsu kontakti dažādās starptautiskajās struktūrās apstiprina, ka svešvalodās strādājošie Krievijas plašsaziņas līdzekļi, ārvalstīs ir loti populāri. Interese par tiem pieaug, tostarp arī starptautisko augstākā līmeņa ierēdņu vidū. Vienkārši tie ir kvalitatīvas, objektīvas un daudzpusīgas informācijas avoti," paskaidroja Krievijas ĀM pārstāve.

Diplomāte piebilda, ka šiem medijiem var piekrist un var nepiekrist, taču tie vismaz uzrāda profesionāla darba rezultātus. "Rietumu oficiozam ir savi priekšstati par viedokļu plurālismu, un šajā kontekstā (iespējams, šeit meklējams iemesls) tie spēj izturēt konkurenci tikai tad, ja viņu valstu valdības nodrošina "piedziedājumu" ar tādām represīvām metodēm pret konkurentiem," izteica viedokli Zaharova.

Министр иностранных дел Латвии Эдгар Ринкевич - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija ir informēta: Rinkēvičs komentēja žurnālistu aizturēšanu

"Mēs atkar redzam, kā Rietumu demokrātijas aprindas piesedz savus jaunākos partnerus ar negodīgiem mērķiem. Jau vairākkārt esam ieteikuši par cilvēktiesību pārkāpumu monitoringu atbildīgo organizāciju vadībai atteikties no šādas neglītas prakses. Tā ir īsta sazvērestība. Tā kompromitē pašu demokrātijas jēdzienu, par ko Rietumi labprāt pamācoši spriedelē, un kaitē organizāciju autoritātei, kuru pienākums ir aizsargāt šo demokrātiju. Vismaz tā viņi sevi pozicionē – kā demokrātijas sargi," norādīja diplomāte.

Zaharova atzīmēja, ka pie reāliem uzbrukumiem vārda brīvībai un krievu valodas iznīdēšanas Latvija pārgājusi, kad Eiropas Savienība iecerēja kampaņu cīņai ar kaut kādu mītisku dezinformāciju, kas, viņuprāt, nāk no Krievijas. Viņa norādīja, ka Brisele jau visur saskata "Kremļa roku" un ES prettiesiskie sankciju lēmumi – ar eiroinstitūtu klusu piekrišanu – Latvijā tiek interpretēti paplašināti, lai politiski izrēķinātos ar tā saucamās nevalsts valodas un nepatīkama viedokļa nesējiem.

"Iznāk, ka eirointegrācija, kuras izsludinātais mērķis esot samierināt Eiropas tautas, Latvijā patiesībā nes absolūti pretējus rezultātus: citādi domājošo tiešu apspiešanu, kultūras un valodas daudzveidības pārkāpumus. Briselei laiks nopietni padomāt par to, kas notiek Latvijā," uzsvēra Krievijas ĀM pārstāve.

3. decembrī VDD organizēja kratīšanas, izņēma tehniku, aizturēja un nopratināja virkni krievvalodīgo žurnālistu. Krievijas Ārlietu ministrija asi nosodīja Latvijas VDD darbības un raksturoja to kā "demokrātiskas sabiedrības pamatu – mediju un viedokļa paušanas brīvības pārkāpuma kliedzošu piemēru". Resors uzsvēra, ka tā ir soda akcija, "kas neatstāj ne mazākās šaubas par safabricēto apsūdzību rusofobo zemtekstu". Zaharova aicināja Latvijas ārlietu ministru pārtraukt melus un neaizbildināties ar to, kas neatbilst patiesībai, kā arī saņemt dūšu un atbildēt par savu politiku.

Krievijas ĀM atzīmēja, ka apsūdzības par ES sankciju režīma pārkāpšanu no Sputnik Latvija ārštata autoru puses ir kategoriski nepieļaujamas.

Ziņu lente
0