Krievijas ĀM atbildēja uz ASV aicinājumu ES apturēt "Ziemeļu straumi 2"

© Foto : МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas caurule, lai kur, kad un kā to izbūvētu, lai kādi līgumi to legalizētu, jau gadu desmitiem ASV rada vienu vienīgu reakciju – politiskā agresija un nelikumīga pretdarbība, konstatēja Marija Zaharova.

RĪGA, 7. decembris — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzskata, ka ASV aicinājums ES un Vācijai noteikt moratoriju gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem ir politiskā agresija. Viņa aicināja Vašingtonu "spēlēt saskaņā ar noteikumiem", vēsta RIA Novosti.

Iepriekš ASV vēstnieka Vācijā pienākumu izpildītāja Robina Kvīnvila nāca klajā ar paziņojumu avīzē Handelsblatt, kurā ieteica ES un Vācijai noteikt moratoriju gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem – pēc viņas domām, šāds lēmums liktu saprast, ka ES vairs nesamierināsies ar "Krievijas pastāvīgo ļaunprātīgo uzvedību". Viņa klāstīja, ka Krievijas gāzesvads esot politisks instruments un tā mērķis – apiet Ukrainu un sašķelt Eiropu.

Кандидат в президенты от демократов Джо Байден - Sputnik Latvija
Viedoklis
Izšķirošā cīņa par "Ziemeļu straumi 2". Ar ko Baidens draud projektam

Marija Zaharova savā lapā Facebook pastāstīja, ka 2014. gada 5. martā The Washington Times publicēts raksts ar absolūti pretēju virsrakstu: "Reigana administrācija brīdināja: Krievijas gāzes piegādes caur Ukrainu novājinās Rietumus". Diplomāte norādīja, ka tā ir "fantastiska sakritība".

"Rakstā teikts: "Piezīmē Baltajam namam 1981. gada jūlijā Ronalda Reigana administrācijas padomnieki aicināja pretoties jaunajam cauruļvadam no Krievijas naftas un gāzes ieguves rajoniem uz Eiropu, brīdinot, ka tas vājinās Rietumu pozīcijas," Zaharova citēja amerikāņu mediju.

Toreiz Pentagona stratēģija paredzēja "ierobežot ekonomiskos instrumentus PSRS ietekmei Rietumos".

"Lūk, kāda dihotomija. Krievijas caurule, lai kur, kad un kā to izbūvētu, lai kādi līgumi to legalizētu, jau gadu desmitiem ASV rada vienu vienīgu reakciju – politiskā agresija un nelikumīga pretdarbība," atzīmēja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve.

Zaharova citēja arī ASV bijušo valsts sekretāri Kondolīzu Raisu – 2006. gadā viņa atgādināja, ka "nedrīkst spēlēt pretēji noteikumiem".

""Ja jūs gribat būt atbildīgs spēles dalībnieks starptautiskajā ekonomikā, ir jāspēlē pēc noteikumiem." Vai zināt, kas to teicis? Kondolīza Raisa, un atkal – Krievijas gāzes kontekstā (citāts no tās pašas The Washington Times, 2006. gada 6. janvāris). Laiks atgriezis ASV viņu pašu aicinājumu," konstatēja diplomāte.

ASV un "Ziemeļu straume 2"

"Ziemeļu straume 2" paredz izbūvēt no Krievijas līdz Vācijai divus maģistrālos gāzes cauruļvadus ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru apjomā gadā.

Savienotās Valstis, kas cenšas pārdot Eiropai savu sašķidrināto dabasgāzi, aktīvi iebilst pret Krievijas projektu. Oktobrī Vašingtona paplašināja sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" un vērsa tās pret uzņēmumiem, kas sniedz pakalpojumus cauruļvada izbūvē iesaistītajiem kuģiem. Šie ierobežojumi veido daļu no paketes PEESA "Par Eiropas enerģētiskās drošības aizsardzību". Sertificējošā kompānija "Det Norske Veritas — Germanischer Lloyd" (DNV GL) jau ziņoja, ka ierobežo plānoto pakalpojumu sniegšanu.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Ekonomists pastāstīja, ko Džo Baidens darīs "Ziemeļu straumes 2" jautājumā

Novembrī Vācijas valdība negatīvi novērtēja eksteritoriālās sankcijas pret Krievijas gāzesvada projektu. Berlīne uzsvēra, ka koordinēs tālākos soļus ar partneriem Eiropā, Eiropas Komisiju un gāzesvada būvdarbos iesaistītajām kompānijām.

Iepriekš ASV Kongress saskaņoja aizsardzības budžeta projektu, kas paredz paplašinātas sankcijas pret Krievijas gāzesvadu "Ziemeļu straume 2". Piemēram, ierobežojumus plānots attiecināt uz kompānijām, kas veicina gāzesvada būvdarbiem nepieciešamo cauruļvadu izbūves kuģu pārdošanu, nomu vai piešķiršanu.

Novembrī Vācija vēlreiz kritizēja eksteritoriālās sankcijas pret Krievijas gāzes projektu. Berlīne uzsvēra, ka koordinēs tālākos soļus ar partneriem Eiropā, EK un kompānijām, kas piedalās būvdarbos.

Decembra sākumā Vācijas Kuģniecības un hidrogrāfijas federālais resors saskaņoja maģistrāles izbūvi Vācijas ūdeņos līdz gada beigām. Darbu turpināšanai būs nepieciešama papildu atļauja, attiecīgais pieteikums jau tiek izskatīts.

Ziņu lente
0