RIA Novosti likusi pamatus multivides projektam par Nirnbergas procesu

© RIA NovostiРИА Новости запустило мультимедийный проект о Нюрнбергском процессе
РИА Новости запустило мультимедийный проект о Нюрнбергском процессе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nirnbergas process ir nenovērtējams – tas pirmais vēsturē atzina agresiju par smagu kriminālnoziegumu un publiskoja nacistu noziegumus pret mieru un cilvēci.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. "Nirnberga. Miera sākums" – tā nosaukts RIA Novosti jaunais vēsturiskais multivides projekts par godu XX gadsimta galvenā tiesas procesa 75. gadadienai. Tā ietvaros portālā nuremberg.media ik dienas tiks publicēti Nirnbergas tribunālam veltīti materiāli. Atgādināsim, ka process ilga no 1945. gada 20. novembra līdz 1946. gada 1. oktobrim.

Projekts nāks klajā krievu, vācu, franču un angļu valodās ar starptautiskās ziņu aģentūras un radio Sputnik redakciju atbalstu.

Nirnbergas process ir nenovērtējams – tas pirmais vēsturē atzina agresiju par smagu kriminālnoziegumu un publiskoja nacistu noziegumus pret mieru un cilvēci.

Pirms 75 gadiem tika likti mūsdienu pasaules kārtības pamati, kurā jēdziens "miers" kļuva par stūrakmeni. To ir īpaši svarīgi paturēt prātā tagad, kad daudzas valstis un kontinentus satricina politiskie un militārie konflikti.

Mediju grupas "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs pastāstīja par RIA Novosti jauno vēsturisko projektu: "Projekts "Nirnberga. Miera sākums" nav vēl viens memoriāls vai muzejs, kas glabā piemiņu par lielo notikumu. Tā ir dzīva saruna ar auditoriju jauno mediju valodā, tā ir iespēja ar mūsdienu informācijas tehnoloģiju palīdzību izprast, izjust procesa vēsturisko patiesību dienu pēc dienas, no 1945. gada novembra līdz 1946. gada oktobrim."

Возмездие. Суд народов в Нюрнберге в архивных кадрах - Sputnik Latvija
KF Izmeklēšanas komitejas vadītājs: Rietumi cenšas grozīt Nirnbergas tribunāla rezultātus

Mediju grupas "Rossija segodņa" galvenā redaktora vietniece Nataļja Loseva: "Nirnbergas process kļuva arī par pirmo soli pretī padomju tautas genocīda faktu atzīšanai, jo tas ir viens no mūsu projekta galvenajiem uzdevumiem – apvienot ekspertu slēdzienus par šiem faktiem un to dokumentālos pierādījumus, padarīt šo jēdzienu par nacistu noziegumu starptautiskā vērtējuma konstanti un tādējādi atjaunot vēsturisko taisnīgumu. Šajā projektā mēs centāmies izmantot visu formātu un tehnisko risinājumu paleti: gada laikā lietotāji varēs ieraudzīt projektu virtuālajā realitātē, noklausīties pārraides. Mēs cenšamies sasniegt visdažādāko auditoriju un paveikt to viņiem ierastajos apstākļos."

Portāls nuremberg.media publicēs unikālus materiālus no arhīviem un muzejiem, fotogrāfijas, zīmējumus, kinohronikas – tas dāvās apmeklētājiem iespēju dzīvot līdzi procesam dienu no dienas.

Projekta "Nirnberga. Miera sākums" vadītāja, žurnāliste un rakstniece Natālija Osipova: "Mums tas ir ļoti personisks, emocionāls projekts. Nav viegli pie tā strādāt – mēs katru dienu redzam apsūdzības liecības. To, ko normāls cilvēks nespēj redzēt, to, kā dēļ zāle Nirnbergā te klusēja, te cēlās kājās. Viens no žurnālistiem nosūtīja avīzei telegrammu: "Es vairs nespēju, trūkst vārdu," un tas ir absolūti izsmeļoši. Taču tas ir mūsu pienākums. Šis ir projekts ar mērķi aizsargāt upurus un Nirnbergas humāno vienprātību."

Projekta pamatā ir liecības, ko saņēmuši Krievijas un ārvalstu arhīvu veidotāji. Tās papildinās izstādes, ieraksti, uzrunas, izrādes. Projektā tiks iekļauta arī unikāla VR rekonstrukcija par Tribunāla galveno atbildētāju stāstiem. Projekts noslēgsies 2021. gada oktobrī ar starptautisku konferenci Nirnbergā.

Projektu atbalsta ģenerālie partneri: telekanāli "Rossija 24" un "Moskva 24", interneta portāls "Vesti.ru", radiostacija "Vesti FM", vietne "Kosmsomoļskaja pravda". Projekta informatīvie partneri: radiostacija "Majak", radiostacija "Radio Rossiji", interneta kinoteātris TVzavrValsts Mākslas muzejsEbreju muzejs un tolerances centrs

Ceļš uz ešafotu. Atmaksas akts — Nirnbergas tribunāls arhīva kadros - Sputnik Latvija
Video
Ceļš uz ešafotu. Atmaksas akts — Nirnbergas tribunāls arhīva kadros

Projektā piedalās Multivides mākslas muzejs, atbalsta Krievijas modernās mākslas muzejsKrievijas Valsts bibliotēkaUzvaras muzejsBruņoto spēku centrālais muzejsKrievijas arhīvs, kā arī Valsts filmu fondsMaskavas akadēmiskais mākslas teātris un avīze "Pravda".

RIA Novosti ir mediju grupas "Rossija segodņa" galvenais informācijas resurss. Aģentūra ir visvairāk citētais medījis Krievijas plašsaziņas līdzekļu vidū un sociālajos tīklos. Vietni ria.ru ik dienas lasa aptuveni 4,5 miljoni lietotāju – tas ir līderis krievvalodīgo interneta resursu vidu. Aģentūras korespondentu tīkls aptver vairāk nekā 100 pasaules pilsētas. RIA Novosti auditorija sociālajos tīklos Facebook, Twitter, VKontakte, Odnoklassniki, Instagram un Youtube sastāda aptuveni deviņus miljonus abonentu.

Ziņu lente
0