Krievijas ĀM novērtēja Latvijas prezidenta jauno iniciatīvu Pitalovas jautājumā

© Sputnik / Владимир ТрефиловМария Захарова
Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija neslēpj savu viedokli par Pitalovas rajonu – visus teritoriālos jautājumus ar Latviju pilnībā un neatgriezeniski noregulējis līgums par Krievijas un Latvijas valsts robežu.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik..Latvijas prezidents Egils Levits iesniedzis Saeimā likumprojektu "Par latviešu vēsturiskajām zemēm", kam vajadzētu papildināt šovasar apstiprināto valsts administratīvi teritoriālo reformu. Ja likums tiks apstiprināts, Latvijas valstij nāksies veicināt bijušā Abrenes pagasta – tagadējā Pitalovas rajona Pleskavas apgabalā – kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu.

Latvijas prezidenta mēģinājums apšaubīt spēkā esošās tiesiskās reālijas izskatās dīvains un pēc būtības ir provokatīvs, norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

"Latvijas prezidents patiešām vērsies Saeimā ar tādu iniciatīvu. Likumprojekta anotācijas 25. punktā, atsaucoties uz spēku zaudējušo 1920. gadā noslēgto Krievijas un Latvijas miera līgumu, pieminēta šīs teritorijas juridiskā piederība Latvijas valstij un tās nelikumīgā okupācija," konstatēja Zaharova.

Diplomāte uzsvēra, ka Krievijas viedolis Pitalovas rajona jautājumā ir labi zināms.

"Visi pierobežas jautājumi ir galīgi un neatgriezeniski noregulēti ar Krievijas Federācijas un Latvijas Republikas līgumu par Krievijas un Latvijas valsts robežu. Tas stājies spēkā 2007. gada 18. decembrī. Pirms minētā dokumenta parakstīšanas Latvijas valdība pieņēma tā saucamo skaidrojošo deklarāciju, kurā bija atsauce uz 1920. gada līgumu. Tas tika novērtēts kā teritoriālo pretenziju iezīmēšana pret Krieviju jautājumā par minētajām Krievijas teritorijām. Lai līgums par valsts robežu tiktu parakstīts, Krievijas puse izvirzīja obligātu noteikumu – Rīgai bija jāatsauc šī deklarācija," pastāstīja Zaharova.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Latvijas prezidents atcerējies Pitalovu jaunajā likumprojektā

Saskaņā ar miera līgumu, kas tika parakstīts Rīgā 1920. gada 11. augustā, Padomju Krievija atdeva Latvijas Republikai lielu daļu Ostrovskas pagasta un Pitalovu, kam Latvija piešķīra Abrenes nosaukumu. Lielā Tēvijas kara beigās, pēc atbrīvošanas, saskāņā ar Latvijas PSR Augstākās Padomes prezidija ieteikuma teritorija tika iekļauta KPFSR Pleskavas apgabala sastāvā. Lēmums tika pieņemts, atsaucoties uz vietējo iedzīvotāju lūgumiem.

1992. gadā, kad Latvija ieguva neatkarību, valsts vadība paziņoja, ka neatzīstot "Abrenes aneksiju". Šī iemesla dēļ Krievija un Latvija vairāk nekā 15 gadus nevarēja noslēgt robežlīgumu. 2007. gadā Latvija atteicās no savām teritoriālajām pretenzijām.

Захарова оценила новую инициативу президента Латвии про Пыталово
Ziņu lente
0