Mediji: Putins devis mājienu par "Latvijas pēdām" incidentā ar Navaļniju

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин в Кремле
Президент РФ Владимир Путин в Кремле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sarunā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieminēja "Latvijas pēdas" Navaļnija lietā, raksta Le Monde.

RĪGA, 23. septembris – Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins Sarunā ar Francijas valsts vadītāju Emanuelu Makronu septembra vidū ieteica pievērst uzmanību arī citām versijām incidentā ar blogeri Alekseju Navaļniju, piemēram, pēdām, kas ved uz Latviju – tur dzīvo viens no "Novičok" izstrādātājiem, portāls RIA Novosti pārpublicēja franču avīzes Monde materiālu.

Makrona un Putina tālruņa saruna notika 14. septembrī. Makrons informēja, ka, saskaņā ar Francijas veiktās analīzes datiem, Navaļnijs saindēts ar "Novičok". Par to liecināja Elizejas pils komunikē. Francijas prezidents aicināja Krieviju ieviest skaidrību incidenta izmeklēšanā.

Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
"Novičok" izstrādātājs vērtē "saindētas" pudeles parādīšanos Navaļnija lietā

Kremļa preses dienests pastāstīja, ka Putins sarunā ar Makronu akcentēja, ka pret Krieviju vērstās nepamatotās apsūdzības situācijā ar Navaļniju ir nepiemērotas. Patieso lietas apstākļu noskaidrošanai nepieciešama Vācijas apkopoto materiālu nodošana Krievijai, paziņoja Krievijas valsts vadītājs.

Saskaņā ar Monde sniegto informāciju, KF prezidents sarunā atgādināja, ka Navaļnijs iepriekš jau simulējis sliktu pašsajūtu.

"Viņš (Putins – red.) paskaidroja, ka oficiāla izmeklēšana nav sākta tāpēc, ka Krievijas speciālistiem nav nodoti franču un vācu analīžu dati," vēsta franču izdevums.

"Putina kungs uzskata, ka jāizpēta arī citas versijas, piemēram, versija, kas ved uz Latviju, jo "Novičok" izgudrotājs dzīvo tur," stāsta franču žurnālisti.

Saskaņā ar Monde avotu versiju, Putins pieļāvis, ka Navaļnijs varēja saindēties, un norādīja, ka "Novičok" nav tik sarežģīta viela, kā pieņemts uzskatīt. Savukārt Makrons noraidījis versiju par Latvijas pēdām un pieņēmumu par to, ka Navaļnijs varējis saindēties pats.

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Pēc izmeklēšanas mediķi diagnosticēja vielmaiņu traucējumu, kura rezultātā strauji krities cukura līmenis asinīs. Pagaidām nav zināms, kāds bijis tā iemesls, taču nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas.

Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Drīz pēc tam Vācijas valdība, atsaucoties uz kara mediķiem, paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok".

Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, ĀM uzsvēra, ka Krievija gaida Vācijas atbildi uz oficiālo pieprasījumu šajā situācijā.

Ziņu lente
0