"Novičok" izstrādātājs vērtē "saindētas" pudeles parādīšanos Navaļnija lietā

© AFP 2023 / ODD ANDERSENНемецкие медики везут Алексея Навального в клинику "Шарите", Берлин
Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Navaļnija lapā Instagram parādījusies ziņa, ka "Novičok" atrasts uz plastmasas pudeles no viesnīcas "Xander Hotel" Tomskā, ko kāds Navaļnija līdzstrādnieks izvedis uz Vāciju.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. Ūdens pudele, ar kuras palīdzību it kā saindēts Aleksejs Navaļnijs, iespējams, vispār nav no Tomskas, sarunā ar RIA Novosti konstatēja viens no "Novičok" izstrādātājiem Leonīds Rinks.

Председатель Государственной Думы РФ Сергей Нарышкин - Sputnik Latvija
KF Ārējā izlūkdienesta vadītājs: izlidojot uz Berlīni, indes Navaļnija organismā nebija

Iepriekš Navaļnija lapā Instagram parādījusies ziņa, ka "Novičok" atrasts uz plastmasas pudeles no viesnīcas "Xander Hotel" Tomskā, ko kāds Navaļnija līdzstrādnieks izvedis uz Vāciju.

Tāpat publikācijas autors klāstīja: kad Korupcijas apkarošanas fonda darbinieki uzzinājuši, ka Navaļnijs nogādāts slimnīcā, viņi izsaukuši advokātu, ieradušies viesnīcā Tomskā, kur viņš uzturējās pirms izlidošanas, un sākuši fiksēt, aprakstīt un iesaiņot visu, kas tur atradies, tostarp arī viesnīcas piedāvātās dzeramā ūdens pudeles.

"Ņemot vērā, ka visas pudeles ir vienādas, tas ir nevērtīgs pierādījums. Mēs to apskatīt nevaram, bet viņiem tā ir. Visas pudeles ir vienādas, un ir neiespējami pierādīt, (..) ka tā ir tieši tā pudele, tātad to varēja sagatavot jebkurā vietā uz Zemes," komentēja Rinks.

Pie tam inde uz pudeles novestu ne tikai pie Navaļnija nāves – būtu miruši visi, kas tai pieskārušies, piezīmēja aģentūras sarunbiedrs.

Vienlaikus Krievijas tiesiskās normas neparedz kriminālatbildību par tādu "pierādījumu" izvešanu, norādīja jurists Aleksandrs Karabanovs. Viņš uzskata, ka pudeles ar "Novičok" pēdām ievešana Vācijā ir inscenēta.

Gevorgs Mirzajans - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: Eiropa nevar atļauties atzīt patiesību Navaļnija lietā

"Man kā advokātam ar 20 gadu darba stāžu jurisprudencē un desmit gadu darba pieredzi izmeklētāja amatā šī situācija liek uzdot milzum daudz jautājumu no falsifikācijas viedokļa. Pastāv viesnīcas numuru uzkopšanas reglaments pēc iemītnieku izvākšanās. Maz ticams, ka numurā tiktu ielaistas nepiederošas personas. Uz Vāciju varēja nosūtīt jau pavisam citas pudeles ar neapšaubāmām ķīmisko vielu pēdām," sarunā ar RIA Novosti teica Karabanovs. Viņš piebilda, ka netic saindēšanas versijai un uzskata to par starptautisku reklāmu.

Jurists konstatēja: ja Navaļnijs patiešām būtu saindēts, viņam nedotu iespēju pamest valsti un dokumentēt saindēšanu.

"Šajā aspektā pierādījumu fiksācijas štāba darbības atgādina inscenējumu un falsifikāciju – viņi jau iepriekš zināja, ko darīt. Kriminālatbildības par priekšmetu izvešanu nebūs, jo nekāda krimināllieta nav ierosināta, un numurs nav pasludināts par nozieguma vietu, bet priekšmeti – par pierādījumiem.

Viņš piezīmēja: ja vēlāk tiks ierosināta krimināllieta, atbildība tāpat nevienam nedraud – tā iestāsies kopš brīža, kad vietai tiks piešķirts nozieguma vietas statuss.

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Pēc izmeklēšanas mediķi diagnosticēja vielmaiņu traucējumu, kura rezultātā strauji krities cukura līmenis asinīs. Pagaidām nav zināms, kāds bijis tā iemesls, taču nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas.

Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Drīz pēc tam Vācijas valdība, atsaucoties uz kara mediķiem, paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok".

Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM atbildēja uz ES plāniem ieviest Navaļnija vārdā nosauktas sankcijas

Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, tomēr atbilde netika saņemta.

Pie tam zināms, ka Vācijas izlūkošanas dienestam BGND no 90. gadiem bija piekļuve "Novičok". Turklāt to pētījušas aptuveni 20 rietumvalstis, arī Lielbritānija, ASV, Zviedrija, Čehija. Saskaņā ar prezidenta dekrētu no 1992. gada Krievija pārtraukusi darbu ķīmisko ieroču jomā, un 2017. gadā likvidēja visus tamlīdzīgu vielu krājumus. To apstiprināja arī OPCW.

7. septembrī klīnika Charite informēja, ka pacienta stāvoklis ir uzlabojies, viņš atmodināts no komas un atslēgts no mākslīgas plaušu ventilācijas aparāta. Vakar Navaļnijs publicēja sociālajā tīklā fotogrāfiju un pastāstīja, ka visu dienu varējis elpot patstāvīgi.

Ziņu lente
0