Pie visa vainīgs Cilevičs: Krievija iesniegusi protestu EPPA

© Sputnik / Sergey MelkonovБорис Цилевич
Борис Цилевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas delegācija EPPA pauda sašutumu par Juridisko lietu un cilvēktiesību komitejas priekšsēdētāja Borisa Cileviča rīcību.

RĪGA, 18. septembris - Sputnik. Krievijas delegācija EPPA iesniegusi protestu asamblejas priekšsēdētājam Rikam Demsam sakarā ar Juridisko lietu komitejas paziņojumu Baltkrievijas jautājumā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Krievijas Ārlietu ministriju.

Дом правительства  - Sputnik Latvija
Politika
Politologs nosauca valstis, kuras ir ieinteresētas varas maiņā Baltkrievijā

Iepriekš Juridisko lietu un cilvēktiesību komiteja atteicās atzīt Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus un atbalstīja atkārtotas vēlēšanas ar starptautisko novērotāju dalību.

Komiteja aicināja saukt pie atbildības personas, kas vainojamas par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā neseno prezidenta vēlēšanu fonā un ierosināja steidzami veidot starptautisku struktūru cilvēktiesību jomā pastrādāto noziegumu izmeklēšanai, informācijas un pierādījumu savākšanai.

Krievijas ĀM saista šo rezolūciju ar Latvijas pārstāvi Borisu Cileviču – kopš šī gada janvāra viņš ieņem Juridisko lietu un cilvēktiesību komitejas priekšsēdētāja posteni. Aizvadītajā nedēļā Cilevičs savā lapā Facebook pastāstīja, ka komiteja apspriedusi situāciju Baltkrievijā un viņš iepriekš organizējis pārrunas, piemēram, ar tiesībsargiem no Lielbritānijas un Baltkrievijas, un tieši tāpēc pieņemta rezolūcija, kas apstiprināta ar balsu vairākumu.

Krievijas ĀM situāciju apraksta citādi.

"Saskaņā ar informāciju, kas ir Krievijas delegācijas EPPA rīcībā, minētais paziņojums pieņemts Latvijas pārstāvja, komisijas priekšsēdētāja Borisa Cileviča spiediena rezultātā, pārkāpjot asamblejas reglamentu un diskusijas demokrātiskos principus. Viņš demonstratīvi ignorēja Krievijas parlamentāriešu viedokli, atsakoties veikt balsojumu par paziņojuma projektu un norādot, ka tas it kā ir vienprātīgs. Tādējādi šis dokuments ne mazākajā mērā neatspoguļo visu juridiskās komisijas locekļu viedokli, tātad to nav iespējams publicēt ar tādu statusu," paskaidroja ministrijā.

ĀM atgādināja, ka Krievijas delegācijas EPPA vadītājs, Valsts domes priekšsēdētāja vietnieks Pjotrs Tolstojs tajā pašā dienā iesniedzis protestu asamblejas priekšsēdētājam Rikam Demsam un paudis sašutumu par tamlīdzīgu procedūras triku pielietojumu politizētu lēmumu pieņemšanas panākšanai. Viņš pieprasīja oficiālu EPPA vadības skaidrojumu.

Участники митинга оппозиции на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija
Rinkēvičs pastāstīja, cik vīzu Latvija ir izsniegusi baltkrievu opozicionāriem

Ministrija pauda pārliecību, ka bez cieņpilnas attieksmes pret visu nacionālo delegāciju viedokli un pašu pieņemto noteikumu un procedūru godīgas ievērošanas "EPPA nevar pretendēt uz patiesi demokrātiskas Eiropas platformas lomu atklātam un godīgam dialogam parlamentu starpā".

Baltkrievija nav uzņemta EPPA, lai arī iesniedza pieteikumu Eiropas Padomē jau 1993. gadā. 1997. gadā Baltkrievijas pieteikuma izskatīšana tika apturēta, taču Minskas un EP mijiedarbība pēdējos gados turpinājās. Baltkrievija nav ratificējusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Ziņu lente
0