Otrais vilnis ir spēcīgāks: Krievijas Zinātņu akadēmijā pastāstīja, kad beigsies pandēmija

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasДевушка в маске
Девушка в маске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Zinātņu akadēmijā uzskata, ka ap 2021. gada vasaru cilvēki beidzot varēs atgriezties pie dzīves bez koronavīrusa ierobežojumiem.

RĪGA, 27. augusts – Sputnik. Saskaņā ar Krievijas Zinātņu akadēmijas (KZA) akadēmiķa, Maskavas Valsts universitātes Imunoloģijas un molekulārās biomedicīnas centra direktora profesora Mihaila Paļceva prognozēm, pasaulei nāksies sadzīvot ar koronavīrusa ierobežojumiem līdz nākamā gada vasarai, vēsta RIA Novosti.

Врач в защитном костюме - Sputnik Latvija
Ārsts nosauca par kļūdu Latvijas lēmumu saīsināt izolācijas ar Covid-19 termiņu

Zinātnieki uzskata, ka pēc vasaras saslimstības krituma, rudenī tā pieaugs, pēc tam, acīmredzot, atkal kritīsies un atgriezīsies pavasarī. Savukārt ap 2021. gada vasaru cilvēki jau varēs atgriezties pie ierastās dzīves.

Paļcevs paskaidroja, ka pie šādiem secinājumiem eksperti nonākuši, vadoties pēc tā, ka vēsturiski visas koronavīrusu pandēmijas noritēja trīs viļņos. Un otrais koronavīrusa vilnis ir visspēcīgākais, savukārt trešais būs krietni vājāks saistībā ar pirmo divu viļņu laikā izstrādājušos kolektīvo imunitāti.

Pēc akadēmiķa sacītā, kolektīvā imunitāte sāks veidoties tad, kad vīrusu būs izslimojuši 60% iedzīvotāju. Un kad šis skaitlis sasniegs 95%, vīruss ies bojā.

Taču Paļcevs uzsvēra arī to, ka tas viss pagaidām ir teorētiski, jo Covid-19 ir jauns vīruss. Praksē pandēmijas gaita ir jāvēro, sekojot līdzi statistikai.

Iepriekš Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss apzīmēja koronavīrusa pandēmijas beigu termiņus pasaulē.

Pēc viņa sacītā, līdz Covid-19 pandēmijas beigām atlicis mazāk nekā divi gadi. Tiesa, tas ir, ņemot vērā esošās tehnoloģijas, kuras spēj pretoties koronavīrusam.

Gebreiesuss salīdzināja Covid-19 ar spāņu gripu, norādot uz mūsdienu tehnoloģiju progresa priekšrocībām. Viņš neaizmirsa pieminēt arī to, ka pretsvars jaunākajām tehnoloģijām ir lielais kontaktu skaits starp cilvēkiem. Taču PVO cer, ka tikt galā ar Covid-19 tomēr izdosies.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Kurš Latvijā pirmais saņems vakcīnu pret Covid-19

Atgādināsim, ka pasaulē pirmā vakcīna pret koronavīrusu tika izstrādāta Krievijas N. Gamaleja vārdā nosauktajā Epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas speciālistu piedalīšanos. Vakcīna jau ir izgājusi reģistrāciju, ieguvusi nosaukumu "Sputnik V" un nodota ražošanas uzsākšanai.

Paralēli notiek vēl viena Krievijas preparāta pret koronavīrusu klīniskie pētījumi. To izstrādā zinātniskajā centrā "Vektor". Šobrīd "Vektor" preparāts jau iziet otro pētījumu posmu.

Pirmo Krievijas vakcīnu pret Covid-19 PVO tehniskie eksperti nosauca par kopēju labumu, savukārt vadošais Ķīnas epidemiologs Džuns Naņšaņs augsti novērtēja preparātu un konstatēja tā drošumu.

Ziņu lente
0