Sputnik uzsāk speciālu projektu par Olimpiādi-80

© SputnikСпецпроект Олимпиада-80
Спецпроект Олимпиада-80 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tas pastāstīs par to, kā Olimpiāde ietekmēja modi PSRS, kādi nebijuši produkti parādījās veikalu plauktos, cik maksāja Spēles Maskavā, salīdzinājumā ar citām Olimpiādēm, un kā specdienestiem izdevās nepieļaut nopietnus incidentus.

RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. Informācijas aģentūras un radio Sputnik žurnālisti izpētīja Vasaras Olimpisko spēļu gaisotni 1980. gadā ar PSRS iedzīvotāju stāstu un ikdienas detaļu starpniecību.

Cik varasiestādes iztērēja Maskavas Olimpiādei? Ko par saviem honorāriem pirka padomju medaļu ieguvēji? Kā tika nodrošināta drošība? Vai reliģiozajiem atlētiem bija iespēja lūgties PSRS ateisma iekārtā? To visu var uzzināt pateicoties jaunajam speciālajam projektam "Maskava-80: Retro-tube", kuru informācijas aģentūra Sputnik sagatavoja par godu Maskavas Olimpisko spēļu 40. gadadienai. Šis multimediju produkts ir 13 Sputnik redakciju bijušajās Padomju Savienības valstīs un Maskavas biroja darba rezultāts. Aģentūrā uzsver: šis projekts nav par sporta rezultātiem, bet gan drīzāk par atmosfēru, kura valdīja olimpiskajā Maskavā un valstī.

Олимпиада 2016. Синхронные прыжки в воду. Мужчины. Вышка 10 м - Sputnik Latvija
Izlauzušies brīvībā: Latvijas iedzīvotājiem draud nopietnas traumas

Komentējot projekta uzsākšanu, mediju grupas "Rossija segodņa" galvenā redaktora vietnieks Andrejs Blagodirenko atzīmēja: "Šis projekts nav tikai par sportu, un ne tik daudz par sportu. Šis projekts ir par tiem laikiem, par cilvēkiem, gaisotni, kurā dzīvoja liela valsts, par to, kā gatavojās vienam no galvenajiem desmitgades notikumiem bijušās padomju republikas. Kādam mēs atgādināsim par to, kā tas bija, bet kādam pastāstīsim, kā cilvēki dzīvoja 1980. gadā. Projektā mēs izmantojam visus iespējamos formātus: Olimpiādes aculiecinieku un dalībnieku, sportistu, ierēdņu stāstus, unikālus arhīvu foto un kino materiālus, tai skaitā no mūsu varoņu privātajiem arhīviem. Būs arī interaktīva infografika – ceļojums apkārt olimpiskajai Maskavai. Un, protams, galvenā projekta iezīme – seriāls "Maskava-80: Retro-tube", kur par katras sērijas vadītājiem kļuvuši pazīstami blogeri un žurnālisti."

"Maskava-80: Retro-tube" ir dažādu formātu projekts. Tā pamatā ir mini seriāls, par kura vadītājiem kļuvuši pazīstami blogeri un mediju personas: Tīna Kandelaki,, Dmitrijs Pučkovs (Goblins), Dmitrijs Guberņijevs, ceļojumu blogeris Mihails "Aizbraukušais" Ronkainens. Viņi pastāstīs par to, kā Olimpiāde ietekmēja modi PSRS, kādi nebijuši produkti parādījās veikalu plauktos, cik maksāja Spēles Maskavā, salīdzinājumā ar citām Olimpiādēm, un kā specdienestiem izdevās nepieļaut nopietnus incidentus. Videoieraksti, teksti, intervijas, infografika tiks publicēti speciālā projekta lapā 13 Sputnik portālos, Sputnik lapā krievu valodā YouTube, Sputnik Telegram kanālos un oficiālos profilos sociālajos tīklos.

Materiālu sagatavošanas procesā Sputnik žurnālisti meklēja informācijas detaļas, kas ir saistītas ar Olimpiādi, kuras ļauj ieskatīties šajā PSRS vēstures periodā no neierasta, neoficiāla skata leņķa. Pēc projekta autoru sacītā, ir izdevies atrast daudz interesantu faktu: piemēram, Olimpiskās lāpas zādzības mēģinājums Minskā, kuru novērsa miliči, vai stāsts par to, kādēļ KTDR sarīkoja tautas tiesu vienam no komandas locekļiem.

Мужчина держит в руках полотенце с логотипом Олимпийских игр в Токио 2020 - Sputnik Latvija
Koronavīrusa pandēmijas dēļ Olimpiskās spēles šogad nenotiks

Daļa speciālā projekta ir veltīta padomju republiku dalībai Olimpiādes-80 organizēšanas darbos un rīkošanā. Runa nav tikai par sportistiem no dažādām PSR, kuri Spēlēs izcīnīja medaļas, bet arī par trenēšanās bāzēm, kuras atradās visā PSRS. No republikām uz Maskavu un citām Olimpiādes norises pilsētām – Minsku, Ļeņingradu un Tallinu – devās būvmateriāli un produkti. No visas valsts uz galvaspilsētu tika komandēti miliči, tulkotāji, labākie viesmīļi un pavāri, muzikālie kolektīvi. Katrā Sputnik portālā būs savs unikāls saturs.

Sputnik ir viens no lielākajiem starptautiskajiem medijiem, kurš apvieno valstu multimediju un reģionālo Interneta portālus 33 valodās, analogo un digitālo radioapraidi krievu, angļu, franču un citās valodās vairāk nekā 90 pasaules pilsētās un Internetā.

Sputnik vietnes strādā 33 valodās, tostarp angļu, arābu, spāņu, itāliešu, ķīniešu, poļu, portugāļu, serbu, turku, franču un hindi. Sputnik vietnes sniedz lasītājam daudzveidīgu saturu: infografiku, fotoreportāžas, tiešo ēteru, video, interneta aptaujas. Līdztekus operatīvajām ziņām Sputnik publicē arī analītiskos materiālus un ekskluzīvas intervijas.

Sputnik informatīvo resursu auditorija sastāda vairāk nekā 80 miljonus apmeklētāju mēnesī, Sputnik China profila sekotāju skaits Weibo pārsniedz 10,5 miljonus. Divdesmit četros redakcijas centros visā pasaulē no Pekinas līdz Montevideo strādā vairāk nekā tūkstotis desmitiem tautību cilvēku. Galvenais Sputnik birojs atrodas Maskavā.

Ziņu lente
0