Krievijā noslēdzās pasaulē pirmās vakcīnas pret Covid-19 pētījumi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sečenova universitātē paziņoja, ka klīnisko izmēģinājumu gaitā tika apstiprināts preparāta nekaitīgums.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Sečenova universitātē veiksmīgi noslēgusies pasaulē pirmās vakcīnas pret koronavīrusu izpēte uz brīvprātīgajiem. Pirmā brīvprātīgo grupa tiks izrakstīta jau trešdien, otrā – 20. jūlijā, paziņoja RIA Novosti Sečenova universitātes Translācijas medicīnas un biotehnoloģiju institūta direktors Vadims Tarasovs.

Iepriekš Krievijas Veselības ministrijas preses dienests ziņoja, ka 18. jūnijā Sečenova universitātē sākušies vakcīnas pret koronavīrusu klīniskie pētījumi. Vakcīnu izstrādāja Gamaleja Nacionālais Epidemioloģijas un mikrobioloģijas pētījumu centrs.

PVO ieinteresējusies par Krievijas vakcīnu pret Covid-19 - Sputnik Latvija
Video
PVO ieinteresējusies par Krievijas vakcīnu pret Covid-19

"Sečenova universitāte veiksmīgi pabeigusi pasaulē pirmās vakcīnas pret koronavīrusu izmēģinājumus ar brīvprātīgajiem," pastāstīja Tarasovs.

Sečenova universitātes Medicīniskās parazitoloģijas, tropisko un transmisīvo slimību institūta direktors Aleksandrs Lukaševs sarunā ar RIA Novosti atzīmēja, ka dotā posma uzdevums bija parādīt vakcīnas nekaitīgumu cilvēka veselībai, kas arī tika izdarīts.

Brīvprātīgie tika iedalīti divās grupās – pirmā saņēma vienu vakcīnas devu, otrā – divas. Izņemot ķermeņa temperatūras paaugstināšanos pirmajās dienās pēc vakcinācijas, brīvprātīgajiem nebija konstatētas nekādas negatīvas reakcijas, visi jūtas lieliski, uzsvēra Lukaševs.

Savukārt Tarasovs atzīmēja, ka brīvprātīgie ilgstošā periodā atradās izolācijā, viņu kontaktēšana ar ārpasauli tika ierobežoti jau pirms izmēģinājumu uzsākšanas, lai izslēgtu inficēšanos ar koronavīrusu.

Ilgstoša izolācija, pēc Tarasova sacītā, ietekmējusi brīvprātīgo psiholoģisko stāvokli, pētījuma gaitā parādījās konflikta situācijas, pieauga emocionālā spriedze, tādēļ darbā iesaistījās arī psihologi, lai mazinātu spriedzi, kas radusies neparastajos apstākļos.

Taču jau pavisam drīz brīvprātīgie atgriezīsies pie ierastās dzīves, spēs nodarboties ar sportu, mācīties, iet uz darbu, precizēja viņš. Pēc izrakstīšanas, kas tiek plānota 15. un 20. jūlijā, viņu veselība tiks uzraudzīta – mediķi vērtēs, kā uzvedas viņu imunitāte.

Tālāko vakcīnas izstrādes plānu jau nosaka izstrādātāja stratēģija, tai skaitā vīrusa epidemioloģiskās situācijas sarežģītība un iespēja paplašināt ražošanu, paskaidroja Lukaševs.

"Sečenova universitāte pandēmijas situācijas apstākļos uzstājās ne vien kā izglītības iestāde, kā jau pieņemts, bet arī kā zinātniski tehnoloģiskais centrs, kurš spēj piedalīties tik svarīgu un sarežģītu produktu izveidošanā, kā ārstnieciskie preparāti… Mēs strādājām ar šo vakcīnu, sākot ar pirmsklīniskiem pētījumiem un protokola izstrādi, un šobrīd veicam klīniskos pētījumus," uzsvēra Tarasovs.

Lukaševs piebilda, ka vakcīnas pret koronavīrusa infekciju drošība klīnisko pētījumu gaitā ir apstiprināta.

"Šajā posmā tika pierādīts vakcīnas drošums… Vakcīnas drošība ir apstiprināta. Tā atbilst to vakcīnu drošībai, kuras šobrīd ir pieejamas tirgū," pastāstīja viņš.

Viņš atzīmēja, ka pirms klīnisko izmēģinājumu uzsākšanas tika veikta detalizēta brīvprātīgo izmeklēšana, tai skaitā tika noteikts antivielu pret koronavīrusu trūkums. Pēc tam viņus uz divām nedēļām izolēja, lai nepieļautu inficēšanos. Pēc kā tika veikta imunizācija un sākās pats izmēģinājums.

Brīvprātīgie atradās pastāvīgā mediķu uzraudzībā, kuri vērtēja bāziskos rādītājus, dotajā brīdī viņiem nav nekādu veselības traucējumu, paskaidroja Lukaševs.

Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, Krievijā ir apstiprināti 727 162 saslimušie, no kuriem 501 061 cilvēks izveseļojās, 11 335 pacienti nomira. Saskaņā ar šīs dienas datiem, valstī ir veikti 23 miljoni koronavīrusa testi.

Ziņu lente
0