Simoņana komentēja Igaunijas vēlmi aizliegt telekanālu RT

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasГлавный редактор телеканала RT и МИА "Россия сегодня" Маргарита Симоньян
Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tallina izvērtē iespēju pēc Latvijas piemēra aizliegt RT translāciju valstī, informēja valsts ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

RĪGA, 8. jūlijs - Sputnik. RT un starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" galveno redaktori Margaritu Simoņanu nepārsteidz Igaunijas vēlme aizliegt kanāla translāciju valstī.

Pirmdien Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu paziņoja, ka atbalsta Latvijas soli attiecībā pret RT un valdība izvērtē iespējas pēc Latvijas piemēra aizliegt RT translāciju valstī. Šim nolūkam Igaunijā tiks veikta analīze, kam jāapstiprina, vai kanāla translācijas ierobežojumi ir pareiza rīcība ar mērķi īstenot finansiālās sankcijas.

"Gandrīz nedēļu vēlāk arābu un spāņu valodā runājošo iedzīvotāju aizsardzības akcijai no RT pievienojusies Igaunija. Tagad mūsu kanālu var aizliegt arī tur. Latvijas un Lietuvas pēdās. Ko vajadzēja pierādīt," teica Simoņana. Viņas vārdus citēja RT vietne.

Aizvadītajā nedēļā Latvija aizliedza kanālu RT, RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary, RT TV translāciju, aizbildinoties ar to, ka tie piederot ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoram Dmitrijam Kiseļovam, pret ko vērstas Eiropas Savienības sankcijas. Pēc Latvijas, ar tādu pašu pamatojumu, nodomu aizliegt RT translāciju pauda Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs.

Kā zināms, starptautiskā ziņu aģentūra "Rossija segodņa" un RT ir divas atsevišķas juridiskas personas, šī informācija ir publiski pieejama.

Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
Zaharova pasniedza Rīgai juridiskās pratības mācību pēc aizlieguma translēt RT

Pret RT galveno redaktori Margaritu Simoņanu nekādas ES sankcijas nav attiecinātas. Kiseļovs atzīmēja, ka Latvijas regulatora norādītais aizlieguma iemesls nav juridiski pamatots, tāpēc Latvijai ir nekavējoties jāatjauno RT translācija ēterā un jāatvainojas.

Iepriekš Sputnik Igaunija darbinieki bija spiesti lauzt līgumus ar redakciju valsts varasiestāžu spiediena rezultātā. 2019. gada nogalē Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments nosūtīja viņiem vēstules ar ultimātu: ja žurnālisti nepārtrauks sadarbību ar Krievijas aģentūru, pret viņiem tiks ierosinātas krimināllietas saskaņā ar pantu "Eiropas sankciju neievērošana". Tā Tallina interpretē ierobežojumus, kas 2014. gadā vērsti pret Kiseļovu. Pie tam pati aģentūra Sputnik nav minēta nevienā sankciju sarakstā.

Krievijas Ārlietu ministrija uzskata Baltijas valstu varasiestāžu darbības par informācijas telpas tīrīšanu bailēs no jebkāda Krievijas izcelsmes satura. Maskava atzīmēja, ka Krievijas mediju vajāšana Baltijā uzskatāmi demonstrē, ko praksē ir vērti demagoģiskie izteikumi par Viļņas, Rīgas un Tallinas uzticību demokrātijas un vārda brīvības principiem".


Ziņu lente
0