Kijevā nav redzama vēlme dalīties priekā par Uzvaru: Zeļenski uz Maskavu neaicina

© Sputnik / Alexander Vilf / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие президентского полка на военном параде на Красной площади в Москве
Военнослужащие президентского полка на военном параде на Красной площади в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija atjauno oficiālos ielūgumus NVS valstu vadītājiem apmeklēt Uzvaras parādi, informēja Krievijas prezidenta preses sekretārs.

RĪGA, 11. jūnijs – Sputnik. Krievija jau saņēmusi vairāku valstu vadītāju vizīšu apstiprinājumus, kuri pieņēmuši ielūgumus ierasties uz Uzvaras parādi Maskavā, no citiem tos vēl gaida. Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska starp uzaicinātajiem nav, informēja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vēsta RIA Novosti.

Žurnālisti apvaicājās Peskovam, kādu valstu līderi jau apstiprinājuši vēlmi ierasties Maskavā.

Министр обороны РФ, генерал армии Сергей Шойгу во время военного парада на Красной площади в Москве  - Sputnik Latvija
Latvijas prezidentu neielūgs: kādi ārvalstu līderi apciemos Uzvaras parādi Maskavā

"Ir provizorisks saraksts, darbs vēl turpinās. Mums... ir apstiprinājumi no Kazahstānas, no Kirgīzijas, no Moldovas, Tadžikistānas, Turkmenistānas, Uzbekistānas. Apstiprināta dalība arī no Serbijas, Horvātijas, Abhāzijas, Dienvidosetijas," konstatēja prezidenta preses sekretārs.

Pie tam viņš atzīmēja, ka ielūgumus saņēmusi virkne līderu, Krievija gaida to apstiprinājumu "kuru katru dienu". Cita starpā vēl nav saņemts apstiprinājums no Baltkrievijas.

"Pagaidām nav. Taču tas ir tehnoloģisks... Turpinās darbs, mēs to gaidām kuru katru dienu," teica Peskovs, jautāts, vai Aleksandrs Lukašenko atbildējis uz ielūgumu piedalīties parādē.

Tāpat Dmitrijs Peskovs informēja, ka Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska parādē nebūs, KF nav nosūtījusi ielūgumu uz Kijevu. "Nē, cik man zināms, nav nosūtīts," paskaidroja Peskovs.

Viņš atgādināja, ka Ukraina nav NVS locekle un nav parādījusi vēlmi dalīties priekā svētkos par godu Uznarai Lielajā Tēvijas karā.

"Kā zinām, Ukraina de facto un lielā mērā arī de iure nav NVS locekle, neizrāda vēlmi kaut kā turpināt darbu šajās struktūrās un ne reizi nav signalizējusi par vēlmi dalīties priekā par Uzvaras svētkiem," teica Peskovs.

Танк Т-14 - Sputnik Latvija
Uzvaras parāde Maskavā notiks 24.jūnijā. Putins devis rīkojumu gatavoties pasākumam

Viņš atzīmēja, ka uzmanība pievērsta oficiālo ielūgumu atjaunošanai NVS valstu vadītājiem. "Ir arī mūsu partneri, virkne partneru, kuri, mums par lielu prieku, izrādījuši vēlmi atbraukt," piebilda Peskovs.

Uzvaras Parāde notiks Maskavā 24. jūnijā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka šis datums izraudzīts tāpēc, ka šajā dienā 1945. gadā notika leģendārā vēsturiskā uzvarētāju parāde, "kad pa Sarkano laukumu soļoja kareivji, kuri cīnījās pie Maskavas un aizsargāja Ļeņingradu, kāvās pie Staļingradas, atbrīvoja Eiropu un triecienā ieņēma Berlīni".

Atgādināsim, ka Covid-19 pandēmijas dēļ šogad tradicionālā Uzvaras parāde Sarkanajā laukumā maijā nenotika, izņemot pilotāžas grupu priekšnesumus. "Nemirstīgā pulka" gājiens notika tiešsaistes formātā.

Ziņu lente
0