Kas notiks, ja Latvija nodos Atvērto debesu līguma ietvaros saņemtos datus ASV

© pixabayСамолет в небе. Архивное фото
Самолет в небе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Datu nodošana, ko NATO valstis saņēmušas inspekcijas lidojumos virs Krievijas, Savienotajām Valstīm pēc to izstāšanās no Atvērto debesu līguma būs līguma pārkāpums, norāda Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Atvērto debesu līguma dalībvalstu saņemto datu nodošana trešajām valstīm nozīmē līguma "burta un gara" rupju pārkāpumu, tas ir jāizslēdz, sarunā ar RIA Novosti norādīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško.

Viņš paskaidroja, ka, saskaņā ar līguma noteikumiem, jebkura līguma dalībvalsts var pieprasīt no citas dalībvalsts informāciju par lidojumu, tas ir, fotofilmu. "Protams, trešajām valstīm, kas līgumā nepiedalās, tas nav paredzēts," atgādināja diplomāts.

Министр обороны Эстонии Юри Луйк. Архивное фото - Sputnik Latvija
Igaunijas Aizsardzības ministrijas vadītājs uzsvēra Atvērto debesu līguma nozīmi

Pēc viņa vārdiem, ņemot vērā līguma burtu un garu, tas (datu nodošana trešajām valstīm) ir jāizslēdz. Pretējā gadījumā tas būs dalībvalstu saistību rupjš pārkāpums, uzsvēra Gruško.

Viņš norādīja, ka Atvērto debesu līguma likteni pēc ASV paziņojuma par izstāšanos no vienošanās tālāk lems konference, ko 30-60 dienu laikā plāno sasaukt līguma depozitāriji (valstis, kas uzņēmušās saistību glabāt starptautiskā līguma tekstu un dokumentus par tā ratifikāciju) – Ungārija un Kanāda.

"Acīmredzot tas būs galvenais posms līguma likteņa izlemšanai apstākļos, kas viena no valstīm no tā izstājas un atbilstoši ar šo izstāšanos izved no līguma darbības zonas lielu rajonu, tas ir, ASV teritoriju," konstatēja diplomāts.

Pagaidām informācija par konferences sasaukšanu netiek sniegta, viņš piebilda.

Aizvadītajā nedēļā ASV prezidents Donalds Tramps informēja, ka Vašingtona izstājas no Atvērto debesu līguma un paliks ārpus tā, kamēr Krievija "neizpildīs savas saistības". Pie tam viņš pieļāva jaunas vienošanās izstrādi.

Самолет АН-30Б ВВС России, участвующий в программе Открытое небо, в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Mediji: ASV izstājas no Atvērto debesu līguma un nostāda Baltiju neizdevīgā stāvoklī

Krievija jau vairākkārt ir atspēkojusi ASV pārmetumus par Līguma pārkāpumu. Krievijas ĀM paziņoja, ka Maskava vienosies ar ASV, tai skaitā par Līgumu, tikai uz savstarpējas vienošanās pamata, un jebkādi ultimāti no Vašingtonas puses ir nepieņemami.

Atvērto debesu līgumu pieņēma 27 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) valstis 1992.gadā Helsinkos. Patlaban līgumā piedalās 34 valstis.

Līgums paredz iespēju veikt novērošanas lidojumus un fotografēt EDSO dalībvalstu gaisa telpā ar mērķi saņemt ziņas par bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un militārajām darbībām.

Līguma mērķis ir veicināt valstu savstarpējās uzticības nostiprināšanos, pilnveidojot militārās darbības kontroles mehānismus, kā arī bruņojuma kontroles jomā noslēgto līgumu ievērošanu.

Ziņu lente
0