Krievijas Federācijas Padome atteikusies iekļaut NEW START līguma jaunos ieročus

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция на тему: "Ливадийский форум за 100 часов до старта"
Пресс-конференция на тему: Ливадийский форум за 100 часов до старта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departaments vēlas iekļaut līgumā par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu jauno Krievijas bruņojumu, tostarp arī izstrādes stadijā esošo un bruņotajos spēkos neiekļauto.

RĪGA, 11. marts - Sputnik. ASV Valsts departamenta ierosinājums iekļaut Līgumā par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu (NEW START) izstrādes procesā esošo Krievijas bruņojumu ir principiāli nepieņemams un nav apspriežams, sarunā ar RIA Novosti paziņoja Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs.

Pirmdien ASV Valsts departaments nosauca Krievijas bruņojumu, ko vēlas iekļaut tālākajā līgumā ar Krieviju, kas paredz pasākumus stratēģisko uzbrukuma ieroču tālākai skaita samazināšanai un ierobežošanai (NEW START), kura termiņš beidzas 2021. gada sākumā. Bruņojuma sarakstā minēts ar kodolieročiem bruņotais zemūdens aparāts ar kodoldegvielas dzinēju "Poseidon", spārnotā raķete ar kodoldzinēju un kodolieročiem, kā arī gaisa bāzes ballistiskā raķete.

"Cik varu spriest, Valsts departamenta paziņojumā uzskaitīti visi iespējamie Krievijas jauno ieroču veidi, tostarp arī izstrādes stadijā esošie un bruņotajos spēkos neiekļautie. Taču tāda veida ierobežojumi, kas attiecināti uz zinātnisko pētījumu un konstruktīvo darbu stadijā esošiem produktiem, vienalga – Krievijas vai ASV, principā ir nepieņemami un nav apspriežami ne tagad, ne nākotnē," paziņoja Kosačovs.

Situācija ar New START

2021. gada sākumā beidzas Stratēģiskā uzbrukuma bruņojumu samazināšanas un ierobežošanas līguma (New START) termiņš.

Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
ASV vēlas nopietni apspriest ar Krieviju un Ķīnu kodolieroču samazināšanu

Iepriekš Vašingtona apgalvoja, ka līgumam ar Maskavu jāietver ne tikai bruņojums, uz ko attiecas New START, bet arī cits bruņojums un piegādes līdzekļi, kas Krievijā vēl tikai tiek izstrādāti, ieskaitot nelielas jaudas kodoliekārtas ar jaunajiem piegādes līdzekļiem. Pentagons uzskata, ka Maskavas rīcībā ir līdz divi tūkstoši konvencionālo kodolieroču vienību.

Decembrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins preses konferencē  paziņoja, ka Maskava ir gatava pagarināt New START bez jebkādiem noteikumiem. "Taču pagaidām uz visiem mūsu ierosinājumiem nav nekādas atbildes. Ja nebūs New START, pasaulē nebūs vispār nekā, kas savaldību bruņošanās sacīkstes. Manuprāt, tas ir slikti," atzīmēja valsts vadītājs.

Ziņu lente
0