Eksperts: Krievija var atbildēt uz ASV netīrajiem trikiem pret "Ziemeļu straumi 2"

© SputnikЭксперт Дмитрий Солонников
Эксперт Дмитрий Солонников - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperts Dmitrijs Soloņņikovs pastāstīja, kādas problēmas risina Krievija, lai noslēgtu gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbus.

RĪGA, 12. februāris – Sputnik. Cauruļvadu izbūvei paredzētais kuģis "Akademik Chersky", kas var pabeigt gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbus, devies no Nahodkas ostas uz Singapūru, vēsta portāls Vesselfinder. Domājams, pie mērķa kuģis ieradīsies 22.februārī. Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks iepriekš pavēstīja, ka "Akademik Chersky" var pabeigt gāzesvadu "Ziemeļu straume 2".

Patlaban nav nekādu šķēršļu "Akademik Chersky" darbam pie "Ziemeļu straume 2" cauruļvadu izbūves, radio Sputnik ēterā  pastāstīja Mūsdienu valsts attīstības institūta direktors Dmitrijs Soloņņikovs.

"Krievijai ir divi kuģi, kas teorētiski varētu piedalīties "Ziemeļu straumes 2" būvdarbos. Jautājums ir par Dānijas likumdošanu. Nepieciešamas speciālas iekārtas, kas ļauj fiksēt kuģi noteiktā rajonā. Baržai "Fortūna" nav tādu līdzekļu, tāpēc, domājams, tai neatļautu tur strādāt. "Akademik Chersky" ir vienīgais Krievijas rīcībā esošais variants," paskaidroja Soloņņikovs.

Ėksperts uzsvēra, ka kuģis "Akademik Chersky" pilnībā atbilst visiem Dānijas likumdošanas parametriem.

"ASV sankcijas var attiecināt tikai uz pašu kuģi un kompāniju, kam tas pieder, taču tā ir Krievijas kompānija, gan jau viņi kaut kā to atrisinās. Tas spēj tehniski veikt šos darbus. Patlaban tam nav nekādu šķēršļu "Ziemeļu straumes 2" pabeigšanai," konstatēja Soloņņikovs.

Politologs atgādināja par jaunajām iespējamām ASV sankcijām, kas, pēc mediju datiem, vairs nebūs vērstas pret projektā iesaistītajiem kuģiem.

Политолог Дмитрий Солонников - Sputnik Latvija
Eksperts: Krievijai ir kuģis, kas spēj pabeigt "Ziemeļu straumes 2" būvniecību

"Jaunās sankcijas, ko izskata ASV, skar Krievijas gāzes patērētājus, tas ir, sankcijas ir nevis pret gāzesvada būvdarbiem, pret pret tā ekspluatācijas sākumu un funkcionēšanu. Šīs sankcijas var skart Vācijas kompānijas, kas sūknēs gāzi no cauruļvada. Tāpēc tālākais jautājums ir par Vāciju un ASV un Rietumeiropas konfrontāciju," norādīja Soloņņikovs.

Vācu izdevums Handelsblatt, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, pavēstīja, ka topošā cauruļvada "Ziemeļu straume 2" dēļ ASV plāno paplašināt sankcijas pret projekta investoriem Eiropā un kompānijām, kas saņem no tā gāzi. Avīze ziņoja, ka Kongress vrētu pieņemt jaunus ierobežojošos pasākumus jau februārī vai martā.

Decembrī Šveices uzņēmums Allseas izveda savus cauruļvadu būves kuģus no Baltijas jūras ASV sankciju rezultātā, kas vērstas pret projektā iesaistītajām kompānijām. "Gazprom" būvē gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūrā sadarbībā ar Eiropas kompānijām Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall.

Maskava informēja, ka ASV eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas kompānijām ir nepieņemamas. Šo viedokli atbalsta arī Berlīne un Vīne. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka valsts var pabeigt "Ziemeļu straumi 2" saviem spēkiem, savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele apliecināja, ka valsts joprojām atbalstīs projektu.

Солонников рассказал об ответе РФ на пакости США "Северному потоку - 2"
Ziņu lente
0