KF gatavojas mainīt likumu: "Uralhim" un "Uralkaļij" būs izdevīgāk aiziet no Latvijas

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasСильвинитовая обогатительная фабрика в Пермском крае
Сильвинитовая обогатительная фабрика в Пермском крае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents Vladimirs Putins ar savu rīkojumu uzdeva palielināt agroķimikāliju un pesticīdu eksportu, taču ostās tam ir nepieciešamas attiecīgas termināļu jaudas.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. KF Valsts dome janvārī izskatīs likumprojektu, kurš atļaus glabāt agroķimikālijas un pesticīdus ostu teritorijā, kas atrodas tiešā tuvumā krasta līnijai. Pēc dokumenta autoru ieceres, tas ļaus palielināt šīs produkcijas eksportu, pārorientējot kravu plūsmu no Baltijas un citu valstu ostām, raksta "Parlamentskaja gazeta".

Līdz 2013. gadam Ūdens kodekss neaizliedza attiecīgu noliktavu būvniecību ūdens apsargājamā zonā. Laikā, kad darbojās sākotnējā kodeksa versija, KF tika uzbūvēti Tuapse balkeru terminālis, Eiropas sēra terminālis (Ustjlugas osta), Baltijas jūras balkeru terminālis (Sanktpēterburgas osta), Murmanskas balkeru terminālis.

Работы по сносу дома - Sputnik Latvija
Krievija aizved kravas, valdība atņem ostas: bijušais ministrs par "sabrukušo Latviju"

Taču 2013. gadā likumdošana tika mainīta. Tagad Ūdens kodekss aizliedz specializētu pesticīdu un agroķimikāliju glabātuvju izvietošanu ūdens apsargājamās zonās. Jūrām ūdens apsargājamā zona sastāda 500 metrus. Taču lielākajai daļai KF jūras ostu platība nepārsniedz 500 metrus.

Likumprojekts piedāvā atcelt Ūdens kodeksā agroķimikāliju glabāšanas aizliegumu ostu teritorijās.

Taču ar šo likumprojektu tiek ieviests aizliegums jaunu agroķimikāliju glabātuvju būvniecībai piekrastes aizsardzības joslu robežās. Bet tiek pieļauta iespēja glabāt agroķimikālijas specializētās glabātuvēs, kuru ekspluatācija tika uzsākta pirms 2013. gada un kas atrodas ostu teritorijās. Tas ļaus izmantot iepriekš uzbūvētās un esošās noliktavas Tuapse un Murmanskā.

Krievijas valdība pēdējo gadu laikā uzņēmusi kursu uz Krievijas kravu eksporta pārorientēšanu no Baltijas valstu ostām uz pašmāju ostām. Vienlaikus ieplānoti vairāki lieli infrastruktūras attīstības projekti iekraušanas īstenošanai Krievijas ostās Baltijas jūrā.

Ziņu lente
0