Pēc draudiem Sputnik žurnālistiem Simoņana vērsusies pie Igaunijas prezidentes

© Sputnik / Вадим АнцуповПресс-центр Sputnik Эстония
Пресс-центр Sputnik Эстония - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Margarita Simoņana lūdza Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu nepieļaut Sputnik Igaunija žurnālistu kriminālvajāšanu tikai par to vien, ka viņi pilda savu darbu.

RĪGA, 20. decembris— Sputnik. Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana vērsusies pie Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaides jautājumā par draudiem Sputnik Igaunija žurnālistiem ar kriminālvajāšanu, aicināja nepieļaut viņu arestu. Savu lūgumu viņa publicējusi Telegram-kanālā igauņu un krievu valodās.

Владимир Познер - Sputnik Latvija
Intervija
Pozners: Baltijā bloķē Krievijas medijus, jo baidās no tiem

"Cienījamā prezidente Kersti Kaljulaidas kundze. Nezinu, vai esat informēta par jūsu valsts varasiestāžu darbībām, kas draud žurnālistiem, saviem pilsoņiem ar kriminālvajāšanu par to, ka viņi veic savu darbu. Viņiem uzstādīts bezprecedenta ultimāts – pamest darbu Sputnik līdz 1.janvārim vai gatavoties cietumam," pastāstīja Simoņana.

Iepriekš starptautiskā ziņu aģentūra "Rossija segodņa" informēja, ka Sputnik Igaunija darbinieki saņēmuši Policijas un robežsardzes departamenta vēstules ar atklātiem draudiem ierosināt krimināllietas, ja viņi līdz 2020. gada 1. janvārim nepārtrauks darba attiecības ar starptautisko ziņu aģentūru "Rossija segodņa". Lēmums pamatots ar sankcijām, ko ES ieviesa 2014.gada martā pret vairākām fiziskām un juridiskām personām pēc notikumiem Ukrainā.

"Atklāti sakot, man ir grūti iedomāties, ka Igaunijā, pārkāpjot visas iedomājamās tiesības un brīvības, ir gatavi ieslodzīt cietumā trīsdesmit žurnālistus. Taču diemžēl man, "Rossija segodņa" galvenajai redaktorei dzīve piespiež uztvert šos draudus nopietni – Ukrainā par savu profesiju četrsimt dienas aiz restēm pavadīja mūsu kolēģis Kirils Višinskis," uzrakstīja Simoņana.

Viņa aicināja Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidi nepieļaut žurnālistu arestu.

"Es zinu, ka mūsu valstu attiecības varētu būt labākas. Esam informēti par jūsu gatavību risināt mierīgu dialogu un par to jūs augstu vērtējam. Tāpat kā jūs, mēs ļoti nevēlamies, lai par Igauniju būtu jākaunas. Pamēģināsim kopā to nepieļaut," ierosināja Simoņana.

Iepriekš starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" preses dienests uzsvēra, ka "Rossija segodņa" nav iekļauta nekādos ES sankciju sarakstos. Tas paziņoja, ka Igaunijas varasiestāžu darbības uzskata par skandalozu patvaļu un plāno vērsties tādās starptautiskās organizācijās, kā ANO, EDSO, Eiropas Padome, UNESCO, ECT ar prasību atbilstoši novērtēt šo vārda brīvības bezprecedenta pārkāpumu, lai nodrošinātu žurnālistu tiesības īstenot savu profesionālo darbību.

Igaunija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kurā ir pilnvērtīga Sputnik redakcija un ofiss. Kolektīvu veido 35 cilvēki, 33 no viņiem ir Igaunijas pilsoņi, kuri noslēguši darba līgumus ar starptautisko ziņu aģentūru "Rossija segodņa". Aģentūra maksā nodokļus valsts budžetā - ikmēneša maksājumi veido gandrīz 30 tūkstošus eiro.

Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Zaharova paskaidroja, par ko Baltijā tiek vajāti Krievijas mediji

Oktobra beigās starptautisko banku grupu filiāles Igaunijā iesaldēja Sputnik Igaunija algas, nodokļu un nomas maksājumus. Izīrētājs vienpusējā kārtībā lauza līgumu par ofisa telpu nomu.

Baltijas valstu varasiestādes regulāri kaitē Krievijas mediju, arī "Rossija segodņa" darbam. Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka nepārprotami redzamas šo valstu koordinētu darbību pazīmes un kampaņa ar mērķi diskreditēt Krievijas medijus. Mediju vajāšanas gadījumi Baltijas valstīs, atzīmēja Krievijas ĀM, "uzskatāmi demonstrē, ko patiesībā vērti Viļņas, Rīgas un Tallinas demagoģiskie paziņojumi par uzticību demokrātijas un vārda brīvības principiem."

Ziņu lente
0