Zaharova atbildēja uz Latvijas ĀM vārdiem attiecībā uz salūtu par godu Rīgas atbrīvošanai

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Padomju karaspēki atbrīvoja Rīgu no vācu iekarotājiem 1944. gada 13. oktobrī. Tā bija daļa no lielās Baltijas valstu atbrīvošanas operācijas.

RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova komentēja Latvijas Ārlietu ministrijas paziņojumu par salūta nepieļaujamību, kas būtu veltīts Rīgas atbrīvošanai no vācu fašistu iekarotājiem, vēsta RIA Novosti.

Diplomāte norādīja, ka, izvietojot pie sevis ASV un NATO karaspēkus, Latvija ir zaudējusi ekonomisko, militāro un humanitāro suverenitāti.

"Ja Latvijas ĀM vērtētu brīvību, tad neatbalstītu ārvalstu militāro kontingentu izvietošanu savas valsts teritorijā," paziņoja viņa RBK.

Šim nolūkam Latvija tērē 2% no IKP, turpināja Zaharova. "Ņemot vērā, ka Rīga NATO neizlemj absolūti neko, to var nosaukt par maksu par okupāciju," uzskata viņa.

Padomju karaspēki atbrīvoja Rīgu no vācu iekarotājiem 1944. gada 13. oktobrī. Tā bija daļa no lielās Baltijas valstu atbrīvošanas operācijas, kurā piedalījās vairākas frontes: trīs Baltijas frontes, daļa trešās Baltkrievijas un Ļeņingradas frontes, kā arī Baltijas jūras flotes. Uzbrukuma rezultātā tika atbrīvota Igaunija, Latvija un Lietuva. No 59 vācu divīzijām 29 tika sakautas, pārējās aizgāja uz Kurzemi.

Солдаты Красной Армии после освобождения Риги от гитлеровцев, октябрь 1944 года - Sputnik Latvija
KF Aizsardzības ministrija publiskojusi arhīvu dokumentus par Rīgas atbrīvošanu

Krievijas aizsardzības ministrija Uzvaras 75. gadadienas gaidās ar svētku salūtiem atzīmē PSRS un Austrumeiropas pilsētu atbrīvošanu. Šogad jau ir notikuši salūti par godu Odesas, Sevastopoles, Minskas, Viļņas, Brestas, Kauņas, Kišiņevas, Bukarestes un Tallinas atbrīvošanai. Salūts par godu Rīgas atbrīvošanai ieplānots 13. oktobrī, pēc nedēļas tiks atzīmēta Belgradas atbrīvošana.

2020. gadā salūti notiks 17. janvārī – Varšavas atbrīvošanas dienā, 13. februārī – Budapeštas, 4. aprīlī – Bratislavas, 13. aprīlī – Vīnes, 9. maijā – Prāgas atbrīvošanas dienā, kā arī 2. maijā – par godu Berlīnes ieņemšanai.

Ziņu lente
0