Krievija stājas ANO Drošības padomes vadībā

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasГосударственный флаг Российской Федерации.
Государственный флаг Российской Федерации. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 1. septembra Krievija stājas ANO Drošības padomes vadībā: paredzēta plaša programma.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. Sākot ar svētdienu, 1. septembri, Krievija pārņem prezidentūru ANO Drošības padomē, vēsta RIA Novosti. Tā sakrīt ar ANO Ģenerālās Asamblejas 74. sesijas atklāšanu un Ģenerālās Asamblejas augstā līmeņa nedēļu.

Krievijas prezidentūra Drošības padomē ilgs mēnesi. Jūlijā Drošības padomi vadīja Polija, tā kā šajā pozīcijā notiek ikmēneša rotācija, un Drošības padomes dalībvalstis aizvieto viena otru alfabēta kārtībā – pēc nosaukuma.

KF pastāvīgajā pārstāvniecībā ANO paskaidroja, ka Drošības padomes ietvaros septembrī jau ir ieplānoti daudzi pasākumi. Daļa šo pasākumu tiks veltīta reģionālai sadarbībai.

Taču tiešu Krievijas prezidentūras programmu prezentēs vien 3. septembrī. Par to pastāstīs pastāvīgais pārstāvis Vasīlijs Nebenzja pēc tam, kad Drošības padomes locekļi to pieņems.

Штаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Latviju ievēlēja, Krieviju pārvēlēja: valstis nonāca ANO Ekonomikas un sociālajā padomē

Tāpat tiek ziņots, ka, tā kā Krievijas delegāciju vadīs ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs, ir pamats gaidīt, ka viņš piedalīsies dažās Drošības padomes sēdēs.

ANO Drošības padome ir pastāvīga Apvienoto Nāciju Organizācijas iestāde, kurai, saskaņā ar ANO Reglamenta 24. pantu, uzticēta galvenā atbildība par starptautiskā miera un drošības uzturēšanu. ANO Drošības padome ir viena no sešām galvenajām ANO iestādēm.

Padomes sastāvā ir 15 dalībvalstis – 5 pastāvīgās un 10 nepastāvīgās, kuras katru gadu pa piecām ievēl ANO Ģenerālā Asambleja uz divu gadu termiņu. Pastāvīgie locekļi ir Krievija, ASV, Lielbritānija, Ķīna un Francija. Tām piemīt veto tiesības.

Desmit nepastāvīgie Drošības padomes locekļi tiek ievēlēti pēc ģeogrāfiska principa: piecas – no Āfrikas un Āzijas valstīm, viena -  no Austrumeiropas valstīm, divas – no Latīņamerikas valstīm, divas no Rietumeiropas un citām valstīm.

Ziņu lente
0