Politologs: Kremlī neviens nesapņo par tikšanos ar Baltijas valstu prezidentiem

© SputnikПолитолог Ростислав Ищенко
Политолог Ростислав Ищенко  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viena lieta būtu, ja Putins katru dienu no rīta līdz vakaram klāstītu, kā vēlas tikties ar kādu no Baltijas valstu prezidentiem, taču neviens par tādām pārrunām īpaši nesapņo, uzsvēra politologs Rostislavs Iščenko.

RĪGA, 22. augusts – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ieteica saskaņot triju Baltijas valstu pozīcijas pirms dialoga ar Maskavu. Pārrunās ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu Lietuvas valsts vadītājs paziņoja, ka saprot un ciena viņas lēmumu tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, taču neplāno sekot viņas piemēram.

Kremlī neviens nesapņo par tikšanos ar Baltijas prezidentiem, intervijā Sputnik Lietuva konstatēja Sistemātiskās analīzes un prognožu centra prezidents Rostislavs Iščenko.

"Viena lieta būtu, ja Putins katru dienu no rīta līdz vakaram klāstītu, kā vēlas tikties ar kādu no Baltijas valstu prezidentiem, taču neviens par tādām pārrunām īpaši nesapņo. Krievijas viedoklis ir zināms, tas attiecas ne tikai uz Ukrainu, bet arī Franciju un Vāciju, kā arī Baltijas valstīm. Ja ir par ko runāt, - runājam, ja nav par ko runāt, - ekskursijās nebraukājam. Ekskursijā varat atbraukt pie mums – 9.maijā," paskaidroja Iščenko.

Politologs atzīmēja, ka Baltijas valstīm ir virkne domstarpību ar Krieviju, un tās visas skar politiku, nevis ekonomiku. "Patiesībā visas ekonomiskās problēmas rodas politisko pretrunu dēļ, taču neviens no viņiem neplāno mainīt savu kursu," uzsvēra politologs.

To personu viedoklis, kas "lemj" Eiropas Savienībā, ir skaidrs, norādīja Iščenko.

"Jau divus gadus Francija un Vācija pūlas panākt Krievijas piekāpšanos apmaiņā pret sankciju atcelšanu, bet Krievija uz to atbild: "Tā ir jūsu problēma, jūs ieviesāt, jūs arī atceliet, ja gribat, bet mums tāpat ir ērti." Ja tiks apspriests jautājums par sankciju atcelšanu, neviens nevaicās, kādas ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas domas par Ukrainu, - ne katru atsevišķi, ne visas kopā," piebilda Iščenko.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas prezidents vēlas tikties ar Putinu un gaida, ka krievi iemācīsies latviešu valodu

18.aprīlī Kaljulaida darba vizītē apmeklēja Maskavu. Viņa tikās ar Vladimiru Putinu un atklāja republikas vēstniecības vēsturisko ēku pēc restaurācijas. Lietuva norādīja, ka Igaunijai vajadzēja saskaņot darbības un dialogā ar Maskavu ievērot piesardzību. Savukārt Kaljulaida atbildēja, ka Igaunijas partneri bija informēti par gaidāmo tikšanos.

Savukārt Latvijas prezidents Egils Levits pieļāva, ka varētu tikties ar Putinu. "Pienācīgas sagatavošanas gadījumā, un ja es redzētu, ka mana vizīte uz Krieviju, vai tikšanās ar Krievijas prezidentu citviet, kaut kā ietekmētu divpusējās attiecības, protams, es to izdarītu. Taču tam ir nepieciešama sagatavotība no abām pusēm," teica Levits.

Ziņu lente
0