Marija Zaharova stingri atbildēja Baltijas valstīm par pretenzijām pret salūtu

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova asi noraidīja Baltijas valstu pretenzijas pret Krieviju jautājumā par Uzvaras piemiņas salūtiem.

RĪGA, 13. jūlijs – Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Ārlietu ministrijas pauda protestu Krievijai sakarā ar piemiņas salūtu, kas veltīts Padomju Savienības un Eiropas pilsētu atbrīvošanas Lielā Tēvijas kara gados 75.gadadienai.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova bija neizpratnē par to, kāpēc Krievijai vajadzētu citām valstīm prasīt atļauju salūta organizēšanai savā teritorijā.

"Runa ir par salūtu Krievijas teritorijā... Ir nepieklājīgi norādīt valstij, kā tai rīkoties savā teritorijā," norādīja Zaharova.

Izrādījās, Baltijas valstis iebilst pret salūtu organizāciju, jo padomju periodu tradicionāli uzskata par okupācijas laiku. Diplomāte uzsvēra, ka šis demaršs atspoguļo Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību absurdo un zaimojošo līniju.

Голубь на Мемориале Большой хоральной синагоги - Sputnik Latvija
DW: kā Latvija apvieno leģionāru maršus un Holokausta upuru piemiņas dienu

"Visiem, kas nezina vai ir aizmirsis, gribu atgādināt – miljoniem planētas iedzīvotāju kopā ar Krieviju svinēs jubilejas datumu, vēsturē lielākās uzvaras – uzvaras pār fašismu 75. gadadienu. Salūti skan to cilvēku piemiņai, kuri atdeva savas dzīvības ne par politiskām vērtībām vai lozungiem, bet gan par to, lai pasaulei, Eiropai būtu izredzes uz mierīgu dzīvi," teica Zaharova.

Salūti par godu PSRS un Eiropas pilsētu atbrīvošanai no fašistiskajiem iebrucējiem notiek no 2019.gada 10.aprīļa līdz 2020.gada 9.maijam Uzvaras parkā Maskavā. Piemēram, 13.jūlijā notiks salūts par godu Viļņas atbrīvošanai, 22.septembrī salūts atgādinās Tallinas atbrīvošanu, bet Rīgas atbrīvošana no fašisma tiks svinēta 13.oktobrī.

Krievijas vēstniecība Latvijā pauda neizpratni par Latvijas reakciju par ieplānotajiem pasākumiem. Diplomāti uzsvēra, ka viņu pienākums ir godināt padomju karavīru, tostarp – arī latviešu piemiņu un varoņdarbu, kuri atbrīvoja pasauli no "brūnā mēra". Maskava jau vairākkārt ir asi kritizējusi centienus izkropļot Otrā pasaules kara rezultātus un Padomju Savienības lolmu cīņā pret fašismu – Krievija uzsver nepieciešamību stāties pretī vēstures faksifikācijai.

РФ должна просить разрешение? Захарова ответила на претензии Прибалтики к салюту Победы
Ziņu lente
0