Publicēts Molotova-Ribentropa pakta PSRS piederošais autentiskais eksemplārs

© Фото РуниверсМолотов подписывает пакт
Молотов подписывает пакт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Materiālus nodrošinājis Krievijas Ārlietu ministrijas Vēstures un dokumentu departaments.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Fonds "Vēsturiskā atmiņa" publicējis 1939.gadā parakstītā Vācijas un PSRS Neuzbrukšanas līguma skenēto Padomju Savienības oriģinālu. Šis dokuments pazīstams arī kā Molotova un Ribentropa pakts. Dokumenti publicēti pirmo reizi. Līguma teksts bija zināms, taču agrāk bija pieejams tikai Vācijas pakta eksemplārs, vēsta RIA Novosti.

Fonda tīmekļa vietnē publicēts skenētais līgums, kā arī slepenais papildu protokols, kas bija veltīts ietekmes sfēru sadalei Austrumeiropā, līdz ar tā komentāriem krievu un vācu valodās.

Угловой дом в Риге на углу улиц Бривибас и Стабу - Sputnik Latvija
Tagad – operatīvās lietas. Latvija turpina "čekas maisu" publikāciju

Materiālus nodrošinājis Krievijas Ārlietu ministrijas Vēstures un dokumentu departaments.

Vācijas un Padomju Savienības ārlietu ministri Joahims fon Ribentrops un Vjačeslavs Molotovs parakstīja starpvalstu vienošanos par savstarpējo neuzbrukšanu 1939.gada 23.augustā.

Līgums paredz, ka Maskava un Berlīne uzņemas saistības neuzbrukt viena otrai un ievērot neitralitāti gadījumā, ja viena no pusēm iesaistīties karā ar trešo pusi, kā arī nestāties savienībās ar citām valstīm, kas "tieši vai netieši vērstas pret otru pusi". Pakts noslēgts uz desmit gadiem ar tālāko līguma pagarinājumu ik pēc pieciem gadiem.

Ziņu lente
0