Krievijas politiķis: Latvijas Satversmes tiesas lēmums par krievu skolām ir politisks

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция в защиту русских школ у здания Сейма, 8 февраля 2018 года
Акция в защиту русских школ у здания Сейма, 8 февраля 2018 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesas lēmums pārkāpj Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības, tas ir pietiekams, lai tiktu iesniegta prasība Eiropas Cilvēktiesību tiesā, norādīja Maskavā.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Lēmums par mazākumtautību, tostarp arī krievu skolu pāreju pie mācībām latviešu valodā ir politisks, un attaisno valsts krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju, portālam RIA Novosti norādīja Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes loceklis Aleksandrs Brods.

Iepriekš Latvijas Satversmes tiesa pieņēma lēmumu par to, ka mazākumtautību skolu pāreja uz mācībām latviešu valodā atbilst Satversmei.

"Uzskatu, ka tas ir politisks lēmums, kas attaisno krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju no Latvijas valdības puses un novedīs pie krievu asimilācijas. Pēdējos gados šie procesi pastiprinās, to starpā ir arī krievvalodīgo mediju ierobežošana un pastāvīgs spiediens pret tiesībsargiem, žurnālistiem un ekspertiem, kuri aizstāv krievu valodu, krievu kultūru, kuri atbalsta Krievijas un Latvijas sakaru turpināšanos," uzsvēra Brods.

CP loceklis jau sazinājies ar tiesībsargiem Latvijā. Viņi iecerējuši pārsūdzēt šo lēmumu ECT. Brods informēja, ka "viņi regulāri informē Eiropas Padomi, EDSO, ANO, starptautiskās struktūras par šiem skandalozajiem procesiem, savos ziņojumos iekļauj krievvalodīgo diskriminācijas faktus, sniedz ieteikumus Latvijas valdībai", tomēr visas šīs darbības nedod nekādu rezultātu.

Tiesībsargs piezīmēja, ka vērsīsies pie kolēģiem Cilvēktiesību padomē, lai sagatavotu ziņojumu Eiropas Padomes komisārei cilvēktiesību jautājumos Dunijai Mijatovičai, kura jau pavēstījusi, ka apmeklēs Latviju un tiksies ar ombudsmeni Juri Jansonu.

Pēc viņa domām, Latvijas valdība turpinās diskrimināciju, kas vērsta uz krievu asimilāciju un viņu kultūras un nacionālo īpatnību iznīcināšanu, taču tiesa nav ņēmusi vērā trauksmainos procesus republikā un "faktiski ieslēdz zaļo gaismu krievvalodīgo iedzīvotāju vardarbīgai asimilācijai".

Krievijas Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas loceklis Francis Klincēvičs Latvijas Satversmes tiesas lēmumu uzskata par tiesību pārkāpumu, kas ir pietiekams iemesls prasības iesniegšanai Eiropas cilvēktiesību tiesā.

"Latvijas Satversmes tiesa pieņēmusi politiski motivētu lēmumu. Pēc būtības, tā atzinusi par Konstitūcijai atbilstošu 40% valsts iedzīvotāju tiesību kliedzošu pārkāpumu, kuri par savu dzimto valodu uzskata krievu valodu. Man šķiet, ir pietiekams pamats prasības iesniegšanai Eiropas cilvēktiesību tiesā," uzrakstīja senators savā lapā Facebook.

Savā lēmumā Satversmes tiesa norādīja, ka Vispārējā konvencija par nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzību nosaka, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības mācīties savā dzimtajā valodā, taču nav norādīts, kādā apjomā valsts īsteno šīs tiesības – konvencija saglabā valstu tiesības lemt pašām. Tiesības apgūt dzimto valodu nedrīkst traucēt valsts valodas apgūšanai, uzskata Satversmes tiesas tiesneši.

Satversmes tiesa uzskata, ka krievu valoda Latvijā ir pašpietiekama, bet mazākumtautību pārstāvjiem jāpārvalda valsts valoda tādā līmenī, lai viņi varētu pilnvērtīgi piedalīties demokrātiskas sabiedrības dzīvē, izmantojot šo valodu. Tāpat tiesa ņēma vērā Latvijas vēsturi un valsts nacionālā sastāva izmaiņas "padomju okupācijas" gados.

Ziņu lente
0