NATO ir laiks kļūt gudrākai: KF ĀM publicējusi komentāru alianses 70. gadadienā

© AFP 2023 / GERARD CERLESСаммит НАТО в Праге. 21 ноября 2002
Саммит НАТО в Праге. 21 ноября 2002 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM novērtēja NATO "sasniegumus" pēdējo 70 gadu laikā un aicināja mainīties.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. NATO negrasās atteikties no konfrontācijas ar KF veicināšanas, par to liecina bruņojuma palielināšana pie robežām ar KF, Melnās jūras flangā, mācību skaita palielinājums, aizsardzības izdevumu palielināšana, Gruzijas militārā potenciāla nostiprināšanas līnija. Alianses pastāvēšanas laikā izveidot patiešām visaptverošu nedalāmas drošības sistēmu nav izdevies, teikts KF ĀM komentārā sakarā ar NATO izveidošanas 70. gadadienu.

Krievijas ārpolitikas iestādē atzīmēja, ka kopš Ziemeļatlantijas līguma parakstīšanas dienas NATO uzdevums – saliedēt sabiedrotos zem "Austrumu draudu" savaldīšanas karoga – nav mainījies, bloks netaisās atteikties no militārās un politiskās konfrontācijas ar Maskavu palielināšanas, nekādu konkrētu soļu konstruktīvai mijiedarbības izveidošanai nav.

Mūsdienu reālijas

Krievijas ĀM norādīja, ka NATO pilnveido kara infrastruktūru pie KF robežām, palielina klātbūtni. Papildu līdzekļi tiek piešķirti PRA sistēmas, bezpilota lidaparātu un iznīcinātāju attīstībai. Pie KF robežām pieaudzis militāro mācību skaits, kurās alianses spēki apgūst ne tikai aizsardzības darbības, bet arī uzbrukuma taktiku.

Журналист Юрий Светов - Sputnik Latvija
Kādu signālu Krievijai raida NATO kuģi Melnajā jūrā – eksperta viedoklis

Izņemot NATO pastiprināšanos austrumu flangā, ASV nevis alianses ietvaros, bet gan uz abpusēja pamata, veic pārrunas par jaunas lielas karabāzes vai vienības izvietošanu Austrumeiropā. Tas pašā pamatā ir pretrunā ar Krievijas un NATO Padomes dibināšanas aktu.

Tāpat alianse plāno klātbūtnes pastiprināšanu Melnās jūras reģionā.

"Pastiprinās visi komponenti – gaiss, zeme un jūra. Amerikas pastāvīgais pārstāvis NATO paziņo, ka tas tiek darīts "garantētai Ukrainas kuģu iziešania", tātad mudina Kijevu veikt jaunas provokācijas," paziņoja Krievijas ĀM.

Militāristisko vēlmju apmierināšana jau noveda pie traģēdijas 2008. gadā, taču NATO turpina rosināt Tbilisi militārā potenciāla nostiprināšanu, atzīmēja ĀM.

Krievijas uztraukumu izraisa arī NATO izdevumu palielināšana militārajām vajadzībām, kā arī ASV kurss uz Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma sagraušanu.

"Kopumā 2018. gadā tie sastādīja apmēram 1 triljonu ASV dolāru, kas savukārt sastāda vairāk nekā pusi visas pasaules izdevumus šiem mērķiem un pat stipri vairāk, vairāk nekā 20 reizes, pārsniedz Krievijas aizsardzības budžetu," atzīmēja ĀM.

70 gadi – laiks kļūt gudrākai

KF ĀM uzskata, ka 70 gadu ilgas pastāvēšanas laikā "vēsturē veiksmīgākā alianse" lielākoties guvusi panākumus vien tajā, lai tiktu nodrošināta ASV militāri-politiskā dominēšana Eiropā un Eiropas un Atlantijas reģionā. Savukārt visaptverošas, demokrātiskas nedalāmas drošības sistēmas izveidošanas iespēja tika palaista garām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins: NATO – ASV ārpolitikas instruments, kurā ir vieni vienīgi vasaļi

NATO tieksme vienpersoniski, bez atskatīšanās uz citiem starptautiskās sabiedrības locekļiem, un bieži vien arī neievērojot starptautisko tiesību principus, izmantot bruņotu spēku noveda pie bēdīgiem rezultātiem. Piemēri tam ir operācijas Dienvidslāvijā, Afganistānā, Lībijā.

"Šīs darbības nodarījušas smagāko triecienu pasaules tiesību pamatiem. Mēģinājumi aizstāt tās ar "uz noteikumiem balstītu kārtību" ir mūsdienu Eiropas drošības krīzes pamatā," teikts Krievijas ĀM komentārā.

Krievijas iestādē pauda cerību, ka NATO gudrība beidzot gūs virsroku pār ambīcijām un fobijām.

"Pienācis laiks NATO dalībvalstīm pārstāt augšāmcelt "Austrumu draudus". Pasaulei nepieciešama militāri-politiskās spriedzes deeskalācija pasaules un visu mūsu valstu tautu labklājības interesēs," teikts komentāra noslēgumā.

Член-корреспондент Академии военных наук РФ, ведущий эксперт Центра военно-политических исследований МГИМО Владимир Козин - Sputnik Latvija
Eksperts par ASV spiedienu NATO: Trampam vajadzīga nauda militāriem mērķiem

NATO dibināšanas pamatā esošais Vašingtonas līgums tika parakstīts 1949. gada 4. aprīlī. Par tā galveno punktu kļuva piektais pants, kurš paredz, ka "bruņots uzbrukums vienai vai vairākām valstīm Eiropā vai Ziemeļamerikā tiks izskatīts kā uzbrukums visām alianses valstīm". To aktivizēja tikai vienu reizi vēsturē, pēc aukstā kara, kā reakciju uz 9/11 teroraktiem ASV.

Neraugoties uz ro, ka NATO tika veikta kā pretsvars PSRS un tās sabiedrotajiem divu ideoloģisko sistēmu pretestības periodā, pēc Varšavas līguma organizācijas sabrukuma alianse turpināja dzīvot. Savā 70 gadu vēsturē tā paplašinājuši savu dalībnieku skaitu gandrīz divarpus reižu – no 12 līdz 30 locekļiem, ja skaita saskaņoto Ziemeļmaķedonijas dalību.

Ziņu lente
0