Krievijas Lauksaimniecības ministrija "piedevusi" Latvijas šprotēm

© Sputnik / Sergey MelkonovГотовые шпроты, в ручную сортируют и раскладывают по банкам
Готовые шпроты, в ручную сортируют и раскладывают по банкам - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Lauksaimniecības ministrija nav apstiprinājusi pārtikas produktu embargo saraksta paplašināšanu.

RĪGA, 28. februāris — Sputnik. Krievijas Lauksaimniecības ministrija nav atbalstījusi Federālā muitas dienesta (FMD) ierosinājumu paplašināt pārtikas produktu embargo sarakstu, vēsta avīze "Kommersant", atsaucoties uz agrorūpnieciskā kompleksa tirgus regulēšanas departamenta direktora Maksima Titova sasauktās sēdes protokolu un informācijas avotiem nozarē.

Рижские шпроты - Sputnik Latvija
Rīgas šprotes vēlas uzvarēt vistas olu Instagram

Lauksaimniecības ministrijas ieskatā FMD ierosinājums rada risku ražošanas un pārstrādes uzņēmumiem KF, kā arī apdraud iedzīvotāju apgādi ar Krievijā ražotiem pārtikas produktiem. Piemēram, risku rada aizliegums importēt koncentrātus un ingredientus bērnu uztura, sulu un bezalkoholisko dzērienu ražošanai – šo izejvielu ražošana Krievijā vēl nav pietiekami attīstīta, daži augļi Krievijā neaug, pastāstīja informācijas avots. FMD iniciatīvas rezultātā būtu apdraudēta lašu audzēšanas nozare KF.

Taču resori var atgriezties pie diskusijas par produktu embargo saraksta paplašināšanu, ja tiks ieviestas jaunas sankcijas pret Krieviju, teikts raksta noslēgumā.

Iepriekš kļuva zināms, ka FMD iesaka iekļaut pārtikas embargo sarakstā visus Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) ārējās ekonomiskās darbības vairāku preču grupu nomenklatūras produktus un aizliegt dzīvu dzīvnieku (izņemot tīrasiņu vaislas dzīvniekus), gaļas un tās subproduktu, zivju un vēžveidīgo, molusku un citu ūdens bezmugurkaulnieku, piena produkcijas, putnu olu, dabīgā medus ievešanu.

Производство шпрот на предприятии Brīvais vilnis - Sputnik Latvija
"Brīvais vilnis": zaudējumi mazāki, taču bez šprotu eksporta uz Krieviju ir smagi

Sankciju produktu sarakstā ierosināts iekļaut dārzeņus un dažas ēdamas saknes un bumbuļaugus, augļus un riekstus, gatavos gaļas, zivju vai vēžveidīgo, molusku un citu ūdens bezmugurkaulnieku produktus, dārzeņu, augļu, riekstu vai citu augu daļu pārstrādes produktus.

FMD šo soli pamatoja ar nepieciešamību izslēgt iespēju nogādāt Krievijā aizliegtos produktus, deklarējot tos ar "piesega preču" kodiem.

Daļa produktu minētajās grupās patlaban jau netiek ievestas Krievijā pēc 2014. gadā ieviestā pārtikas produktu embargo.

Ja LM būtu atbalstījusi muitas dienesta iniciatīvu, aizliegums būtu attiecināts arī uz šprotēm no Baltijas valstīm.

Ziņu lente
0