Krievijas prezidents nospraudis uzdevumu "Roskosmos" – apgūt Mēnesi

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПервый пуск ракеты-носителя с космодрома Восточный
Первый пуск ракеты-носителя с космодрома Восточный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēness apgūšana dāvās Krievijai atjaunotni raķešu rūpniecībā un jaunu, patriotiski noskaņotu inženieru un konstruktoru klasi, uzskata "Roskosmos" ģenerāldirektors Dmitrijs Rogozins.

RĪGA, 11. februāris — Sputnik. Mēness kļūs par pirmo debesu ķermeni kosmosā, kas ļaus Krievijas raķešu un kosmisko iekārtu rūpniecībai iziet tālajā kosmosā. Tā Krievijas prezidenta nosprausto uzdevumu – apgūt Mēnesi – komentēja valsts galvenā kosmiskā resora vadība, vēsta Sputnik Igaunija.

Mēness kļūs par Krievijas kosmisko priekšposteni

"Roskosmos" ģenerāldirektors Dmitrijs Rogozins telekanāla "Rossija 1" raidījumā "Maskava. Kremlis. Putins" pastāstīja, ka Mēness izpēte un apgūšana ir ārkārtīgi svarīgs uzdevums, ko nospraudis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, un tas neapšaubāmi tiks izpildīts.

"Prezidents uzdevis vienu ārkārtīgi svarīgu uzdevumu – Mēness kā pirmā kosmiskā ķermeņa apgūšana un izpēte Krievijas raķešu un kosmisko aparātu rūpniecības izejai tālajā kosmosā. Tas ir ļoti ambiciozs uzdevums. Par to dots rīkojums, un tas tiek stingri kontrolēts," – atklāja Rogozins.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas kosmiskās nozares modernizācijas process vērsts uz šī globālā uzdevuma izpildi.

"Neapšaubāmi, šis uzdevums tiks izpildīts, taču mēs ar jums saņemsim ne tikai unikālus rezultātus un leposimies ar to, ka atkal esam pirmie kosmosā, mēs ar jums saņemsim ko citu. Rezultātā mēs iegūsim atjaunotu raķešu un kosmosa rūpniecību, jaunu, patriotiski noskaņotu, profesionāli sagatavotu inženieru un konstruktoru klasi ar ambīcijām ieņemt pirmo vietu," – pastāstīja "Roskosmos" ģenerāldirektors.

Izrāvienam kosmosa nozarē nepieciešama prezidenta griba

Krievija no jauna sākusi aktīvu darbu pie kosmiskās stacijas Mēness orbītā pēc Mēness pētījumu piespiedu iesaldēšanas perioda ekonomiskās krīzes rezultātā. S.Koroļova vārdā nosauktā raķešu un kosmosa korporācija "Energija" nodarbojās ar Mēness programmu kopš 2013. gada, taču projekts tika apturēts naftas cenu krišanās rezultātā. Krievija plāno izveidot pilna apmēra bāzi uz Mēness laikā no 2036. līdz 2040. gadam.

Nesējraķetes starts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija būvē jaunu raķeti Mēness apgūšanas programmas ietvaros

Šai bāzei jāietver moduļi ar dzīvības nodrošināšanas un radiācijas aizsardzības sistēmām kosmonautu izmitināšanai, Zemes kosmiskā monitoringa centri, enerģijas un sakaru nodrošināšanas līdzekļi, stendi eksperimentiem, kas saistīti ar Mēness vielas un dabas resursu pārstrādi un izmantošanu, stendi jaunu kosmisko līdzekļu un tehnoloģiju izstrādei un izmēģināšanai. Bāzes apkaimē jāveido Mēness astronomiskā laboratorija.

2018. gada 28. novembri "Roskosmos" zinātniski tehniskā padome un KZA Kosmosa padome izskatīja Mēness pētījumu un apgūšanas koncepciju. 2019. gada 10. februārī "Roskosmos" un KZA nacionālās Mēness programmas izpildei ierosināja izveidot Krievijas prezidenta Kosmosa padomi, jo būs nepieciešama resursu un politiskās gribas koncentrācija, lai Krievija varētu saglabāt vietu starp līderiem kosmosā jaunajos apstākļos.

Ziņu lente
0