Ļeņingradas blokādes laušanas gadadienā Pēterburgu apciemos arī veterāni no Latvijas

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasОрдена и медали на груди ветерана Великой отечественной войны
Ордена и медали на груди ветерана Великой отечественной войны - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veterāni no 19 valstīm apciemos Sanktpēterburgu, lai piedalītos pasākumos par godu pilsētas atbrīvošanas no fašistu blokādes 75. gadadienai.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Veterāni no Latvijas un vēl 18 valstīm ieradīsies Sanktpēterburgā, kas 27. janvārī svinēs Ļeņingradas atbrīvošanas no fašistu blokādes 75. gadadienu, vēsta RIA Novosti.

Жители блокадного Ленинграда выходят из бомбоубежища после отбоя тревоги. - Sputnik Latvija
Krievijas AM publicējusi ar Ļeņingradas blokādes laušanu saistītus dokumentus

Ļeņingradas aizsardzības dalībnieki un ielenktās pilsētas iedzīvotāji, kuri patlaban dzīvo ārzemēs, ielūgti apciemot pilsētu, lai piedalītos tās atbrīvošanas 75. gadadienai veltītajos pasākumos. Plānota ziedu nolikšana Piskarevas memoriālajā kapsētā, Sanktpēterburgas teritoriālā garnizona parāde Pils laukumā, koncerts lielajā koncertzālē "Oktjabrskij". Veterāniem sagatavota kultūras programma, kas ietver arī ekskursiju pa Pēterburgu, vēsturiskā parka "Krievija – mana vēsture" un muzeja "Ļenrezerv" apmeklējumu.

Plānots uzņemt aptuveni 90 cilvēkus no 19 valstīm – Armēnijas, Baltkrievijas, Bulgārijas, Vācijas, Gruzijas, Izraēlas, Kazahstānas, Kirgīzijas, Baltijas valstīm, Moldovas, ASV, Uzbekistānas, Ukrainas, Somijas, Francijas, Čehijas un Zviedrijas, pastāstīja pilsētas domes ārējo sakaru komitejā.

Ļeņingradas blokāde ir viena no dramatiskākajām lappusēm Lielā Tēvijas kara vēsturē. Tā sākās 1941. gada 8. septembrī un ilga gandrīz 900 dienas. Vienīgais ceļš – "Dzīvības ceļš", pa kuru pilsētai bija iespējams nogādāt pārtiku, veda pa Lādogas ezera ledu, taču tā caurlaides spēja neatbilda pilsētas vajadzībām, un pilsētā sākās masveida bads.

Директор фонда Историческая память Александр Дюков - Sputnik Latvija
Vēsturnieks atgādināja par Baltijas kolaboracionistu dalību Ļeņingradas blokādē

Padomju karaspēks salauza hitlerisko spēku blokādi 1943. gada 18. janvārī, taču līdz pilsētas pilnīgai atbrīvošanai ļeņingradieši bija spiesti gaidīt vēl veselu gadu – līdz 1944. gada 27. janvārim. Šajā laikā badā, aukstumā, ienaidnieka uzlidojumos un artilērijas apšaudēs gāja bojā, saskaņā ar dažādiem datiem, no 600 tūkstoši līdz 1,5 milj. pilsētas iedzīvotāju.

Par aplenktās Ļeņingradas aizstāvju parādīto varonību un vīrišķību pilsētai piešķirta augstākā atzinība – Varoņpilsētas nosaukums. Vairāk nekā 1,5 miljoni cilvēku apbalvoti ar medaļām "Par Ļeņingradas aizsardzību".

Ziņu lente
0