Krievijas AM publicējusi ar Ļeņingradas blokādes laušanu saistītus dokumentus

© Sputnik / Борис Кудояров / Pāriet pie mediju bankasЖители блокадного Ленинграда выходят из бомбоубежища после отбоя тревоги.
Жители блокадного Ленинграда выходят из бомбоубежища после отбоя тревоги. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija atslepenojusi un publicējusi internetā unikālus dokumentus, kuri atspoguļo ielenktās pilsētas atbrīvošanu.

RĪGA, 26. janvāris - Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrija atslepenojusi un publicējusi savā vietnē unikālus arhīva dokumentus par godu Ļeņingradas blokādes laušanas 75. gadadienai. Liela daļa publicēto dokumentu veltīta "Dzīvības ceļam" un unikālajai degvielas artērijai, kas veda pa Lādogas ledu un saistīja pilsētu ar aizmugures rajoniem, vēsta RIA Novosti.

"Ļeņingradas atbrīvošanas no fašistu blokādes 75. gadadienas priekšvakarā Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālajā vietnē publicēti unikāli dokumenti no AM Centrālā arhīva fondiem, kuri atklāj ziņas par ielenktās pilsētas atbrīvošanu. Liela daļa agrāk nepublicētu dokumentu veltīta vienīgajai militāri stratēģiskajai maģistrālei un unikālai degvielas artērijai, kas veda pa Lādogas ledu un saistīja pilsētu ar aizmugures rajoniem – Dzīvības ceļu" – teikts paziņojumā.

Директор фонда Историческая память Александр Дюков - Sputnik Latvija
Vēsturnieks atgādināja par Baltijas kolaboracionistu dalību Ļeņingradas blokādē

Publicēto dokumentu vidū ir Ļeņingradas frontes Kara padomes lēmums no 1941. gada 24. novembra par ziemas ceļa izbūvi pāri Lādogai, 1942. gada 1. maijā pieņemtais lēmums par 35 kilometrus gara stratēģiskā zemūdens cauruļvada izbūvi degvielas nogādei ielenktajā pilsētā.

Atslepenotajos materiālos sniegti arī iepriekš nezināmi fakti par zemūdeņu dalību militārajās operācijās Lādogas ezerā. "1942. gadā uz Lādogas ezeru ar dzelzceļa transportu, ievērojot bezprecedenta maskēšanās pasākumus, tika pārsviestas padomju mazās zemūdenes M-77 un M-79, kas pildīja izlūkošanas misijas, novēroja piebraukšanas ceļus bāzēm, sakaru līnijām, piekrastei, pretinieka salām un veica citas kaujas operācijas. Multivides dokumentālajā izlasē sniegtas atskaites par zemūdeņu ekipāžu kaujas darbībām, reisu skaitu, izpildītajiem uzdevumiem, kurās aprakstīti notikumi un zemūdeņu pārvietošanās shēmas," – pastāstīja Aizsardzības ministrija.

"Par vienu no interesantākajiem dokumentiem kļuva Krievijas Aizsardzības ministrijas speciālajā nodaļā sniegtā pirmo reizi publicētā ar roku rakstīta pavēle. Tāpēc tā noslēdz izlasi," – teikts paziņojumā.

Ļeņingradas blokāde, kas sākās 1941. gada 8. septembrī, ilga gandrīz 900 dienas. Vienīgais ceļš – "Dzīvības ceļš", pa kuru pilsētā tika nogādāta pārtika, - tika izbūvēts pa Lādogas ezera ledu. Blokāde tika lauzta 1943. gada 18. janvārī, taču līdz tās pilnīgai pārvarēšanai 1944. gada 27. janvārī ļeņingradieši gaidīja vēl veselu gadu.

Dažādi dati liecina, ka blokādes gados gājuši bojā no 400 tūkstošiem līdz 1,5 miljonam cilvēku. Nirnbergas procesā tika sniegti dati par 632 tūkstošu cilvēku bojāeju. Tikai 3% viņu vidū miruši uzlidojumos un artilērijas apšaudēs, pārējie miruši bada nāvē.

Ziņu lente
0