"Kapakmens uz attiecībām ar Krieviju": Puškovs par Latvijas eirodeputātes rezolūciju

© Sputnik / Александр Натрускин / Pāriet pie mediju bankasКруглый стол в связи с арестом правозащитника А. Гапоненко латвийскими властями
Круглый стол в связи с арестом правозащитника А. Гапоненко латвийскими властями - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāds vēlas uzlikt "kapakmeni" uz Krievijas un Eiropas Savienības attiecībām, taču tas nav ES interesēs, uzskata Krievijas senators Aleksejs Puškovs.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. Krievijas senators Aleksejs Puškovs komentēja rezolūcijas "Par Krievijas un ES attiecību stāvokli" projektu, par kuras autori kļuva eirodeputāte no Latvijas Sandra Kalniete, vēsta RIA Novosti.

Укладка труб газопровода Северный поток — 2 в Балтийском море. 15 октября 2018 года - Sputnik Latvija
Ar Krieviju tirgosimies, taču bez "Ziemeļu straumes 2": Latvija brīdina EP

Izņemot piedāvājumu bloķēt gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecību, dokumentā tiek piedāvāts atteikties arī no Eiropas Savienības un Krievijas Partnerības un sadarbības vienošanās, kura tika parakstīta 1997. gadā. Taču tiek uzsvērts, ka Krievijas un Eiropas Savienība paliks galvenie ekonomiskie partneri tuvākajā nākotnē un sadarbosies abpusējo interešu jautājumos.

Puškovs nosauca šādu rezolūciju par "kapakmeni", kurš nepieciešams tiem, kas vēlas izbeigt visa veida Krievijas un Eiropas attiecības. Tāpat viņš uzsvēra, ka Eiropas Savienības interesēm šāds dokuments neatbilst.

"Eiroparlamentā aicina lauzt 1997. gada vienošanos par stratēģisko partnerību ar Krieviju. Situācijā, kad tās darbību iesaldē ES, šāda attiecību laušana ir nepieciešama vien tiem, kas vēlas uzlikt kapakmeni uz attiecībās ar Krieviju kā tādām. Kas neatbilst pašas ES interesēm," - uzrakstīja senators sava Twitter mikroblogā.

Vēl viens senators – Francs Klincevičs vispār nosauca šādu piedāvājumu par acīmredzamu sevis virzīšanas gājienu un kārtēju informācijas kara elementu.

Neatkarības kāre

Iepriekš ziņots, ka Latvijas eirodeputātes Kalnietes piedāvātais rezolūcijas projekts tika iesniegts Ārlietu komitejas izskatīšanai. Īpaša uzmanība dokumentā tiek veltīta "Ziemeļu straumei 2" un enerģētiskās neatkarības iegūšanai.

Pēc rezolūcijas autores domām, "Ziemeļu straume 2" varētu palielināt Eiropas Savienības atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, negatīvi ietekmēt ES iekšējo tirgu, turklāt tas neatbilstot Eiropas Savienības enerģētikas politikai.

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Eksperts: Baltijas izstāšanās no BRELL draud ar elektroenerģijas cenu divkāršu kāpumu

Pret "Ziemeļu straumi 2" iebilst vairākas valstis, it īpaši Ukraina, kas baidās zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, un ASV, kas lolo ambiciozus plānus piegādāt Eiropā savu SDG. Arī Latvija, Lietuva un Polija pauda neapmierinātību ar "Ziemeļu straumi 2", jo uzskata, ka tas esot politisks projekts.

Krievija jau vairākkārt apliecinājusi, ka gāzes vads nav ietekmes instruments — tas ir ekonomisks projekts, un tēze par "kaitējumu" Eiropas energodrošībai neiztur kritiku — gluži pretēji, gāzes transporta maršrutu diversifikācija ļaus mazināt tranzīta riskus. Pie tam "Ziemeļu straume 2" līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometru īsāks nekā cauri Ukrainai, tāpēc samazinās gāzes piegādes izmaksas.    

Ziņu lente
0